NavMenu

Šta posle otvaranja muzeja? - Potrebne dodatne aktivnosti, edukativni programi za posetioce...

Izvor: Blic Četvrtak, 19.07.2018. 12:00
Komentari
Podeli
(Foto: DenisFilm/shutterstock.com)
Okrugli sto na temu: Muzej se otvorio. Šta sad? realizovan na inicijativu Saveta za kreativne industrije i kabineta predsednice Vlade Srbije, u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu, a sa ciljem da definiše pravac razvoja i ulogu u društvu koju imaju muzejske institucije nedavno ponovo otvorene za građane.

Otvaranja državnih muzeja nakon adaptacije uvek su veliki događaji za nacionalnu kulturu. Istovremeno, otvaranjem svojih vrata i sadržaja za javnost, muzeji se potvrđuju kao mesta edukacije, ali i turističke ponude što unapređuje njihovu društvenu ulogu.

U proteklih godinu dana u Srbiji su, posle rekonstrukcije zgrada i realizacije novih muzejskih postavki, otvorena tri muzeja - Galerija Matice srpske (1. jun 2017.), Muzej savremene umetnosti u Beogradu (20. oktobar 2017.) i Narodni muzej u Beogradu (28. jun 2018. godine). Njihova otvaranja imaju višestruki značaj i uticaj, kako na unapređenje muzejske struke i proširenje turističke ponude, tako i na svakodnevni život pa samim tim i kvalitet života građana Republike Srbije.

Da li je otvaranje muzeja nakon adaptacije kraj posla ili početak nove faze u životu muzeja? Kako se različite muzejske ustanove odnose prema tom pitanju i kako ponovno otvaranje utiče na redifiniciju njihove stalne postavke i programske delatnosti, neka su od pitanja o kojima se razgovaralo.

Specijalni gost okruglog stola bio je Kristijan Šiklgruber (Christian Schicklgruber), direktor Velt muzeja u Beču – Muzeja sveta (Welt Museum in Vienna), koji je otvoren krajem 2017. godine, a koji svojim muzeološkim pristupom predstavlja izuzetan iskorak u prezentaciji muzejskog nasleđa.

Šiklgruber je izjavio da otvaranje muzeja ne znači mnogo ako se u njegov rad ne uvedu dodatne aktivnosti, pre svega edukativni programi za posetioce. On je naveo primer njegovog Muzeja sveta - Etnografskog muzeja koji izlaže umetnost čitavog starog sveta, a u kome se trude da muzej predstave kao mesto performansa, koji je otvoren za savremenu umetnost koja je u dijalogu sa prošlošću.

- Naša prednost je što trenutno u Austriji ne postoji ni jedan muzej koji izlaže vanevropsku savremenu umetnost, a mi smo odabrali da se upravo time bavimo, čime smo se izdvojili u odnosu na ostale muzeje - izjavio je on.

Osim njega svoja iskustva su podelili i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, Slobodan Nakarada, direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Okrugli sto je moderirao Nikola Krstović, docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu na predmetu Muzeologija.

Borić Brešković izjavila je da, prema iskustvima nedavno ponovo otvorenog Narodnog muzeja u Beogradu, posetioci su potvrdili da brojna muzejska publika postoji i da nije reč o manjinskoj društvenoj grupaciji zaljubljenika, već se prepoznaje u različitim starosnim i obrazovnim grupama koje imaju jasno profilisane kulturne potrebe. Ove činjenice raduju, ujedno obavezuju i upućuju na razvijanje i intenziviranje dijaloga koji će pouzdano voditi ka unapređenju muzeja.

- Galarija Matice srpske je ustanova koja je paralelno sa adaptacijom zgrade radila na transformaciji programskih aktivnosti tako da smo od otvaranja postavili nove standarde delovanja. Tu pre svega mislimo na inovativne muzeološke pristupe i brojne edukativne aktivnosti sa decu i mlade. Za takav model rada neophodna je saradnja sa različitim partnerima: muzejskim ustanovama i predstavnicima kreativnih industrija jer ni jedan muzej ne može sam da uspostavi poverenje publike i postigne relevantnost u društvu a to nam je trenutno najveći izazov i cilj kome težimo - kazala je Tijana Palkovljević Bugarski.


Direktor Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu Slobodan Nakarada je izjavio da muzeji treba da budu odraz društva i njegovih građana i da svi iznova moramo da krenemo u osvajanje publike, sa naročitim akcentom na obrazovanje i kulturno opismenjavanje mladih, kao kontrapunkt kulturnoj letargiji koja je dugo vladala u našem društvu.

Nikola Krstović je govorio i o novim ulogama i kanalima komunikacije sa savremenom javnošću koje muzeji treba da usvoje, a koje ih stavljaju u poziciju da se nalaze između kompanija i javnog servisa građana i da kao takvi treba da primenjuju pravila koja važe u obe institucije. On je kao uspešan primer naveo Luvr koji otvarajući franšize širom sveta, promoviše ovu instituciju i van granica zemlje u kojoj se nalazi.

Jedan od zaključaka okruglog stola bila je i neophodnost povezivanja muzejskih institucija sa drugim relevantnim organizacijama i profesionalcima kako bi ispunili svoju aktivnu ulogu u društvu. Realizaciju okruglog stola podržao je i Nacionalni komitet IKOM Srbija, a on je samo jedan u nizu događaja koje će Savet za kreativne industrije kabineta predsednice Vlade RS organizovati u narednom periodu u cilju osavremenjavanja nacionalnih institucija kulture.

O isplativosti ulaganja i otvaranja muzeja eKapija je već pisala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.