NavMenu

Android više neće biti besplatan?

Izvor: B92 Četvrtak, 19.07.2018. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Google će morati da razdvoji svoj internet pretraživač Chrome od operativnog sistema Android, plus da plati kaznu od skoro 5 mlrd EUR, ali to nije sve.

Odluka Evropske komisije, koja se povezuje i sa političkim trenutkom, odnosno koja šalje jasnu poruku američkom predsedniku Donaldu Trampu, mogla bi da ima posledice i za budućnost Androidovog besplatnog poslovnog modela.

Google je od proizvođača mobilnih uređaja tražio da reinstaliraju njihov pretraživač ako žele da imaju pristup raznim uslugama, što je, kako smatra EK, potrošačima otežalo pravo na izbor i ograničavalo konkurenciju.

- Ukoliko proizvođači telefona i operateri mobilnih mreža ne budu mogli da uključe naše aplikacije na svoj širok raspon uređaja, to bi narušilo ravnotežu ekosistema Androida - objasnio je Sander Pičai, izvršni direktor Google-a na svom blogu pažljivo birajući reči, odnosno izbegavajući činjenicu da proizvođači mobilnih telefona više neće biti prisiljeni da grupišu aplikacije.

- Do sada je Androidov poslovni model značio da nismo morali da naplaćujemo proizvođačima mobilnih telefona našu tehnologiju, ali zabrinuti smo da će ova odluka narušiti našu ravnotežu s Androidom i poslati zabrinjavajući signal u korist vlasničkih sistema na otvorenim platformama - napisao je Pičai.


Njegovo suptilno objašnjenje korisnici, proizvođači i EK trebalo bi da shvate kao upozorenje, piše The Verge. Inače, EU nije dala predlog kako bii Google mogao da reši problem tj. kršenje pravila zbog kojih je i kažnjen.

S druge strane, pojedini analitičari smatraju da je ovo Pičaijevo objašnjenje više blef.

Dok čekamo da vidimo da li će Android i dalje biti besplatan, Google sprema žalbu na rekordno visoku novčanu kaznu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.