Izvor: Naša radnja | Ponedeljak, 16.02.2009.| 09:49

Koncern "Bambi-Banat" investirao 3,5 miliona evra u fabriku u kojoj će se proizvoditi novi brend - "Bambi čokolada"

Monika Živojinović

“Bambi-Banat” je koncern za proizvodnju konditorskih proizvoda, danas sastavljen od dve kompanije, “Bambi” iz Požarevca i “Banat” iz Vršca, koje deluju u okviru Holdinga “Denjub fuds grup”. Nakon četrdesetdve godine postojanja, Koncern ima lidersku poziciju u regionu, a krajnji cilj menadžmenta je definisan odrednicom da godišnje svaki čovek pojede 1 kilogram “plazma” keksa, kao i sprovođenjem jednog korporativnog brenda – “bambi”, pod čijim će okriljem biti celokupna lepeza proizvodi. “Bambi-Banat” predstavlja sagovornik “Naše radnje” u februarskom izdanju Monika Živojinović, menadžer za odnose sa javnošću Koncerna.

Gospođo Živojinović, predstavite nam razvojni put današnjeg Koncerna – sada su to dve kompanije unutar inostranog holdinga. Od one osnivačke 1967. godine, bilo je nekoliko faza uspona, reklo bi se podeljenih na dekade.

Monika Živojinović: Koncern „Bambi-Banat“ sa sedištem u Beogradu je kompanija nastala krajem 2006. godine spajanjem Koncerna zdrave hrane „Bambi“ iz Požarevca i Konditorske industrije „Banat“ iz Vršca. U trenutku spajanja, tadašnji „Banat“ bio je na pragu svoje 80. godišnjice, a „Bambi“ 40., koju smo kao zvanični jubilej novoformiranog koncerna 2007. proslavili zajedno sa svojim potrošačima i partnerima. I „Banat“ i „Bambi“, prošli su dinamične, ali različite puteve od svojih osnivanja pa do danas. Zajedničko im je da su, „Bambi“ 2004, a „Banat“ 2005. godine za finansijskog investitora izabrali investicioni fond „Nju vorld velju fand“ koga predstavlja „Salford“ i ubrzo postali sastavni deo “Denjub fuds grupe” u čijem sastavu posluju najveće srpske mlekara na čelu sa „Imlekom“ i najveći proizvođač mineralne vode „Knjaz Miloš“. Na početku 2009. godine „Bambi-Banat“ je kompanija koja zapošljava više od 1200 stalno zaposlenih u sedištu u Beogradu, radnim jedinicama u Vršcu i Požarevcu, i distributivnim centrima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Najavljeno je otvaranje druge fabrike čokolade u Vršcu (investicija od 3,5 miliona evra). O kakvoj fabrici je reč, šta će se proizvoditi?

Monika Živojinović: U radnoj jedinici u Vršcu proizvodnja se do nedavno odvijala samo u jednom pogonu, a od ovog meseca u dva. Naime, reč je fabrici koja je više od jedne decenije čekala na instaliranje opreme. U novom pogonu proizvodiće se novi „Bambijev brend” – dugo najavljivana „bambi čokolada“ - najfinija mlečna i crna, za početak u pakovanju od 90 i 30 grama.

Kakav je učinak u protekloj godini; koliki su domašaji u proizvodnji, koji je odnos plasmana na domaće i strano tržište i do kog je ukupnog obrta došao Koncern?

Monika Živojinović: U 2008. godini bilo je više faktora koji su ometali naše poslovanje, počev od poznatog problema deklaracija kojim smo se bavili prva dva meseca, preko problema u izvozu i konkurentnosti naše prodaje u regionu, koja čini oko 1/3 ukupne prodaje, do već godinama prisutne niske kupovne moći našeg domaćeg potrošača, i na kraju nelojalne konkurencije. Sve to uticalo je da ne ostvarimo prvobitno planirani budžet za 2008. godinu, ali jesmo postigli bolji rezultat nego u 2007. i možemo biti zadovoljni, a naročito nastavkom rasta našeg učešća na domaćem tržištu konditorskih proizvoda.

A kakvo je tržišno učešće, po brendovima, tj. liderima? Uz brendove koji su vodeće među srpskim, imali ste i dosta novih proizvoda.

Monika Živojinović: Sa 20 procenata učešća i u količini i u vrednosti, Koncern „Bambi-Banat“ je lider na ukupnom tržištu konditorskih proizvoda Srbije i jedini proizvođač koji je u toku cele prošle godine sve vreme rastao na tržištu. Apsolutni lider na tržištu keksa Srbije je naša „plazma“ kojoj pripada 1/3 tržišta i čije je učešće gotovo četiri puta veće od učešća „drugoplasiranog“ na tom tržištu. Od brendova koji su lansirani u 2008. godini apsolutni „šampioni“ su čokoladni bar „juhu!“ koji je za manje od godinu dana postao brend br. 3 na ovom tržištu i „čoko plazma“ koju su potrošači u okviru akcije „Najbolje iz Srbije“ proglasili najboljim brendom lansiranim u 2008. godini.

Pored ovih barova (čiji je apsolutni hit „juhu!“ sa komadićima „plazme“ lansiran u septembru prošle godine), „Bambijev“ „jo-jo“ lider je na tržištu tabli sa rižom, baš kao i „velnes“ u kategoriji integralnog keksa. Primera radi, „Bambijeva” „jo-jo“ tabla sa rižom od 120 grama je treći najprodavaniji SKU u kategoriji tabli u Srbiji. Posmatrajući sve ove podatke sa tržišta, opravdano možemo reći da je „Bambi-Banat“ u 2008. godini postao kuća brendova.

Monika Živojinović

„Plazma porodica“ je proširena proizvodima za različite prilike i raspoloženja. Pored letnjih ukusa maline, i kombinacije ananasa i marakuje, „mini plazme“ i „mini mini plazme“ – „plazmice“ sa voćnim ukusima. Tokom prošle godine izašli smo u susret ugostiteljima i lansirali „mlevenu plazmu“ u pakovanju od dva kilograma, ali i mamama porcionim pakovanjem „plazme mlevene“ za decu sa ukusom čokolade. „Velnes“ je dobio nove ukuse – smokvu i đumbir i pomorandžu, ali i preliv od prave crne čokolade – jedan od najvećih uspeha prošle godine. Spremajući svoj asortiman za posne jesenje dane i „zlatni pek“ smo takođe prelili crnom čokoladom. „Bambijev“ sendvič keks „kolo“ sa kremama od vanile, kokosa, lešnika i čokolade jedinstveni su domaći proizvod te vrste, koji je prošle jeseni dobio mini verziju „mini kolo“ i ukus višnje i lešnika. „Bambijev“ „jo-d’oro“ vafl jedan je od najvećih uspeha na tržištu zahvaljujući svom neuporedivom kvalitetu.

Kao odgovorna kompanija u 2008. godini, lansirali smo „jo-d’oro balans“ - keks i vafl namenjen osobama koje moraju da vode računa o unosu šećera u organizam, ali i svim pobornicima izbalansirane ishrane. Ovi proizvodi ne sadrže aspartam i dodati šećer, obogaćeni su biljnim vlaknima i izomaltom. „Jo-d’oro balans“ napolitanke sa kakaom i ukusom jabuke i cimeta i sendvič keks sa kokosom i ukusom limuna bezbedni su za dijabetičare.

Kakvi su vaši razvojni planovi? Kakva je strategija definisana prošle godine i koje investicije će omogućavati razvoj u 2009. godini?

Monika Živojinović: Imajući u vidu poteškoće sa kojima ćemo biti suočeni usled svetske ekonomske krize, jasno je da će 2009. biti godina izazova, ali nas to neće pokolebati da nastavimo put koji smo zacrtali svojom strategijom – da budemo jedan od vodećih proizvođača vrhunskih konditorskih proizvoda u regionu. Prava je sreća što smo najveće investicije u vaflu i čokoladi realizovali u 2008. godini. U 2009. godini nastavićemo da investiramo u nove proizvode i održavanje postojećih proizvodnih pogona, poštujući pritom izuzetno visoke standarde koje smo sebi postavili.

Od prepoznatljivosti po jednom jedinom brendu, dospeli ste do situacije da ste “kuća brendova”. Kako ste isprojektovali i ostvarili takav tržišni “luping”, a koji je plan sa brendovima u ovoj poslovnoj godini? Saznajemo za jedan „kišobran“ korporativni brend.

Monika Živojinović: „Bambi-Banat“ je lider na konditorskom tržištu Srbije i prva asocijacija potrošača na kompaniju proizvođača hrane i pića. Istina je da je do pre samo par godina „Bambi-Banat“ imao samo jedan brend – „plazmu“, a da smo danas kuća brendova. Takvu poziciju nam je omogućilo lansiranje niza brendova koji na pravi način zadovoljavaju želje i potrebe potrošača, a sve pod okriljem korporativnog brenda „bambi“ koji prenosi svoju snagu na čitav proizvodni porfolio. Potvrda vrednosti našem korporativnom brendu je priznanje koje je Koncern nedavno dobio u akciji Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije i dnevnog lista „Pregled“ – „Najbolje iz Srbije“, ali i ispitivanje korporativnog imidža iz koga smo saznali da naši potrošači smatraju da je „Bambi“ idealna kombinacija tradicije i inovativnosti i kompanija kojoj se najviše veruje. Odgovornost koja proističe iz ovakvog stava veoma ozbiljno shvatamo.

Ponosni ste na odličnu interakciju i komunikaciju sa potrošačima i njihovu vernost, to smatrate bitnim elementom poslovne filozofije. Predstavite je najsažetije čitaocima.

Monika Živojinović: „Bambi-Banat“ više od 40 godina osluškuje potrebe potrošača, izlazi im u susret i proizvodi brendove uz koje odrastaju brojne generacije. Ponosni smo na emotivnu vezu koju naši potrošači imaju sa „plazmom“, koja je zaista verni pratilac u svim životnim situacijama, kao i na poverenje koje smo izgradili. U tom smislu, veoma su nam bitna mišljenja i sugestije potrošača, koje nam oni upućuju inidirektno kao i putem linije za potrošače ili putem mejla. Uvek volimo da dobijemo mišljenje, sugestiju ali i kritiku, jer smatramo da je direktna komunikacija najbolji način da saznamo mišljenje onih čije je zadovoljstvo deo naše misije.

To su i aduti za osvajanje mnogo šireg tržišta od domaćeg, nemate jake pozicije samo u Matici. Pitanje regiona je deo Vaše strategije?

Monika Živojinović: Prirodno je da je „Bambi-Banat“ okrenut regionu koji je dugo bio deo jedne države na čijem prostoru žive ljudi koji imaju slične navike u ishrani i slične potrebe, i da je plasman proizvoda u regionu deo naše strategije. Podatak da smo drugi na tržištu Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i treći na tržištu Makedonije, govori da ostvarujemo ciljeve postavljene u ovoj oblasti.

Ulazak na naše tržište omogućava internacionalnim kompanijama i dopremanje nižeg kvaliteta, neodgovarajućeg probirljivom razvijenom svetu. Iako pod velom „brenda“, neretko je i ispod domaćeg kvaliteta. Gospođo Živojinović, kako to sprečiti, kako se boriti?

Monika Živojinović: Na žalost, nije redak slučaj da se na domaćem tržištu mogu pronaći proizvodi stranih proizvođača daleko ispod kvaliteta u kakvom imaju priliku da uživaju potrošači razvijenih tržišta. Za poštovanje je broj domaćih proizvođača, među kojima je i „Bambi-Banat“, koji se kvalitetom proizvoda bori za svoje mesto na domaćem tržištu.

Monika Živojinović

U čemu je tajna zvanično “najboljeg proizvoda Srbije prema mišljenju potrošača”? Recite nam segment koji se posle četiri decenije sme obnarodovati.

Monika Živojinović: „Plazma“ je nastala u „Bambijevoj“ kuhinji 1967. godine. Kada je fabrika počela da radi, nekoliko domaćih stručnjaka, tehnologa zaposlenih u „Bambiju“ osmislilo je keks koji neće biti samo poslastica, već i hrana. „Plazma“ je napravljena kao keks koji sadrži uravnotežen sadržaj masti, proteina i ugljenih hidrata i odnos između minerala i vitamina koji organizam može iskoristiti na najbolji način. Specifičnost proizvodnje „plazme“ počinje već prilikom odabira sirovina od naših dobavljača, sa kojima smo dugogodišnjom saradnjom izgradili partnerske odnose. Oni nam omogućavaju nabavku sirovina vrhunskog kvaliteta koje mi ukomponujemo u recepturu koja je, od nastanka pa do danas, jedinstvena kako po vrsti, tako i po količini visokovrednih sastojaka. Kompleksnost recepture „plazme“, pored osnovnih sastojaka, proističe iz sadržaja maslaca, meda, dekstroze, mleka i surutke u prahu, sojinog brašna, sojinog lecitina, vitamina B kompleksa, (B1,B6, PP), vitamina C. Receptura je samo jedan od preduslova za dobijanje keksa vrhunskog kvaliteta kao što je „plazma“.

Neophodni su i propisani tehnološki postupci koji su strogo kontrolisani na svim nivoima – od prijema sirovina i ambalaže, preko procesa do gotovog proizvoda, kao i u preventivnom upravljanju opasnostima po bezbednost proizvoda. Dugogodišnjoj konstantnosti kvaliteta ovog brenda možda i najviše doprinose zaposleni koji su oslonac navedenih procesa i koji svojim znanjem i iskustvom potpomažu rast i razvoj brenda i daju mu komparativnu prednost. Dokaz da smo na dobrom putu su pohvale za nove proizvode i priznanja za dugogodišnju nepromenljivost kvaliteta koje dobijamo od naših potrošača. To nam je najveće priznanje, na koje smo posebno ponosni!

Za nama je sijaset noviteta koje je beležila i “Naša radnja”: “mini plazma”, “još”, “plazmica”, “velnes”, “čoko plazma”, “jo-d’oro”, “poslastine”, “jo-jo”... Šta profesionalni kupci i potrošači mogu da očekuju iz Vaše ponude tokom 2009. godine?

Monika Živojinović: Planirali smo čokladnu zimu i proleće. Iz „Bambijeve“ kuhinje već su izašli vafl barovi „note“ sa lešnikom, kikirikijem i bademom, kao i bombonjere „čari“ sa crnom i mlečnom čokoladom za prave sladokusce. U februaru će se pojaviti i „bambi čokolada“ jedinstvenog ukusa.

Vaše viđenje saradnje sa trgovcima Srbije i poslovanja u Šumadiji? Kako ocenjujete partnerstvo sa TP Kvin, izdavačem časopisa “Naša radnja” koji upravo ulazi u šestu godinu postojanja, a znan Vam je od pilot primerka?

Monika Živojinović: Uvek smo imali sjajnu saradnju sa trgovcima Srbije i odličnu komunikaciju sa našim partnerima, ali ste vi u TP Kvin uvek bili drugačiji. Časopis “Naša radnja” prilog je toj tezi. Od prvog dana smo podržavali taj hrabri izlet u strukovno izdavaštvo, i zaista nam je drago što je „Naša radnja“ u međuvremenu postala sastavni deo „opisa poslova“ „Kvina“.

Monika Živojinović

Ko još bitno utiče na ostvarivanje uspeha Koncerna, a van matične firme, menadžmenta i zaposlenih? U istoj ovoj rubrici preneli smo stručan sud da je “Bambi” kompanija koja je “potpuno inkorporirala u svoju kulturu potrošačko mišljenje”.

Monika Živojinović: „Bambi“ je prešao značajan put do marketinški orijentisane kompanije kakva je sada i to se ogleda u svemu što radimo. Potrošači su na prvom mestu – njihove želje, potrebe i njihovo mišljenje nas je vodilo do uspeha. Interno, organizacija „Bambija“ se ogleda u sledećem: osnažili smo naš komercijalni tim u marketingu i prodaji, i razvili vodeće stručnjake u oblasti istraživanja, razvoja i upravljanja kvalitetom. Svi naši timovi, od proizvodnje do kanala snabdevanja, su postavljeni tu da posluže naše kupce i potrošače kvalitetnim brendovima. Vrlo smo ponosni uspehom svakog od članova tih timova. Takođe, veoma pažljivo biramo partnere koji će nam pomoći u razvoju našeg poslovanja.

Kakva je odrednica za tekuću godinu u planovima za vodeći brend – “plazmu”, da li nadmašuje onu da “svaki čovek na Balkanu pojede kilogram ‘plazme’ godišnje”?

Monika Živojinović: „Plazma“ je u poslednjih nekoliko godina postala višestruki brend frenšiza, i iznedrila “mini plazmu”, “plazmu mlevenu za decu”, „plazmu mlevenu“ kao sastojak i dugo iščekivanu „čoko plazmu“ koja je doživela neverovatan uspeh. Najveći uspeh u lansiranju ekstenzija je u tome što one nisu ugrozile veličinu „plazme original”, već su doprinele njenom daljem rastu. Široko cenjena kao jedinstvena, najvoljenija i brend kome se veruje, „plazma“ će nastaviti sa novitetima i iznenađenjima potvrđujući svoju uzornu poziciju na konditorskom tržištu. Kao i u prethodnim godinama, svi „plazma“ brendovi imaće snažnu marketinšku podršku i u 2009. godini. Jedno je sigurno - i ove godine će mnogo ljudi uživati u dobro poznatom osećaju poverenja koji jedino može da pruži njihova nezamenljiva „plazma“.

Priznanja za Vaš rad su nebrojena, od domaćih i regionalnih do svetskih. Sva vrede na svoj način, ali kojima se naročito ponosite, koja su posebno uticala na dalje pregalaštvo?

Monika Živojinović: Međunarodne nagrade poput „Mond selekšn“, „Gold trejdmark“ i „Proizvod koji je obeležio XX vek“ briselskog instituta ICEPEC za „plazmu“ od posebnog su značaja za istoriju naše kompanije, baš kao i ukupno 13 titula apsolutnog šampiona kvaliteta Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i titula apsolutnog šampiona kvaliteta XX veka. Prethodnu godinu obeležile su tri nagrade – nagrada „plazmi“ za omiljeni domaći brend na četvrtom Sajmu brendova, nagrada „Best partner“ za najbolju kompaniju iz oblasti konditorske industrije koju su kompanije dobitnici te nagrade birali među sobom i priznanje „Najbolji korporativni brend“ u kategoriji robe široke potrošnje u okviru akcije Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije i dnevnog lista „Pregled“ - „Najbolje iz Srbije“, što je najviše priznanje u dosadašnjoj istoriji Koncerna „Bambi-Banat“, i to na prvom mestu zahvaljujući poverenju potrošača zbog kojih postojimo. Ova nagrada pripada svima koji su utkali najbolje godine svojih života u našu bogatu istoriju, prevashodno svakom od naših 1200 stalno zaposlenih radnika, našim vlasnicima u DFG i Salfordu, akcionarima, domaćem menadžmentu i stranim konsultantima, koji čine svojevrsni spoj i potvrđuju našu lidersku poziciju u srpskoj konditorskoj industriji.

Pokrenuli ste prvi brend sajt. Kako je izgledala ta zamisao kada ste i u tom segmentu poslovanja bili pioniri u Srbiji, a kako danas tretirate takvo korporativno ophođenje?

Monika Živojinović: „Bambi“ je jedna od prvih kompanija koja je „predosetila“ koliko potencijala se krije u internetu. Daleke 1995. godine smo postavili prvu kompanijsku internet stranicu, 2002. godine je „plazma“ dobila prvi brend vebsajt u Srbiji, a 2005. „Bambi“ se na svetskoj mreži našao sa prvim „lajfstajl“ vebsajtom. Danas je naš sadržaj na internetu potpuno drugačiji od onih na početku, usmeren potrošačima svakog od naših proizvoda, njihovim potrebama.

Pomažete Institut za endokrinologiju, sarađujete sa Univerzijadom Beograd 2009, donirali ste Svratište za decu ulice, učestvovali ste na prvom OFY Dečijem sajmu... Menja li se svest o društvenoj odgovornosti kod nas, na šta nailazite?

Monika Živojinović: Iako potrošači ne smatraju da bi kompanije koje se bave proizvodnjom hrane uopšte trebalo da budu šire društveno angažovane osim kroz kvalitet svojih proizvoda, „Bambi-Banat“ se trudi da bude kompanija sa razvijenom svešću o neophodnosti društveno odgovornog poslovanja i pomaganja ugroženim grupama kojima je pomoć najpotrebnija. Kroz čuvanje životne sredine na koju smo se obavezali standardom kvaliteta ISO 14000, učestvovanje u akcijama poput one koju je pokrenuo B92 za prikupljanje sredstava za kupovinu pokretnog mamografa, trudimo se da svojim postupcima služimo za primer drugim kompanijama koje i idu našim stopama i ponosni smo što sve veći broj kompanija uviđa važnost brige o okolini.

Šta PR danas znači u Srbiji? Da li je nakon “dečjih bolesti” u profesiji nastupilo doba analiza, planiranja i strategije?

Monika Živojinović

Monika Živojinović: Odnosi sa javnošću se kao profesija veoma razvila u Srbiji poslednjih godina. Do pre pet godina retke su bile kompanije koje su imale ovu funkciju, ali i agencije koje su pružale usluge. Još 2002. smo započeli saradnju sa jednom od tada prvih PR agencija, a sada najvećom i najuspešnijom, „Meken Erikson PR“ koja traje i danas, a rezultat ove saradnje je svakako percepcija „Bambi-Banata“ kao stabilne, značajne, tradicionalne kompanije u čiji se kvalitet proizvoda bezuslovno veruje. Posao menadžera za odnose sa javnošću je da hoda po tankoj liniji između reklame i vesti i prava je umetnost svakodnevno, dugo i uspešno hodati po toj liniji. Istina je da je nastupilo doba analiza, strategija i planiranja, ali je važno ne izgubiti se u tabelama i prikazima i ostati čestit i iskren, jer popularnost nekog proizvoda ne nosi sa sobom i poverenje u njega, duhovitost komunikacije ne podrazumeva i kvalitet i sigurnost onoga što se komunicira.

Kao profesionalac za PR, kako vidite poziciju naše države spram “unutrašnje i spoljašnje” javnosti? Neka sugestija ili primer za bolju predstavu o nama? Koji su to srpski brendovi van proizvodnih pogona?

Monika Živojinović: Srbija je neobičan geografski prostor koji često iznedri zanimljive, talentovane i izuzetne ljude i oni kao po pravilu u sebi, pored talenta, nose i kombinaciju životne radosti, izdržljivosti i inata – srpskog brenda. Ta kombinacija je zajednička i Guči i „Egzitu“, i teniserima i vaterpolistima, i svemu što je u Srbiji dobro i napredno. Bilo bi sjajno kada bismo mogli tu kombinaciju da „kompresujemo“, „brendiramo“ i prodamo.

Šta danas u Srbiji čini poslovne ljude, uspešnim?

Monika Živojinović: Uspešni su ljudi koji uspevaju da se izbore sa poslovnim izazovima i da istovremeno ostanu verni porodici. Veoma težak zadatak, ali i izazov, a izazov pokreće.

Gospođo Živojinović, šta Vama lično čini “svaki dan ukusnim”, kada napustite radni prostor?

Monika Živojinović: Slobodnog vremena imam veoma malo i često je i ono „programirano“. Prioritet ima moja dvanaestogodišnja ćerka Katarina i sve oko nje. Svako ko ima tinejdžera u kući zna koliko su zahtevni i koliko više ništa sa njima nije jednostavno koliko je to bilo do pre samo godinu, dve. Učenje, garderoba, frizura, simpatija, svemu se mora pristupati krajnje ozbiljno! Ono što od nje ostane, koristim da pogledam televiziju, pročitam bar jednu stranicu knjige koju u datom trenutku čitam. Vikendi su svetinja. Oni mi služe za odmor i porodicu. Spadam u onu grupu ljudi koji se kod kuće sa svojima najlepše osećaju. Vikendom se organizuju i viđanja sa prijateljima, uglavnom u kućnom ambijentu. Recimo, dobre rok svirke, uglavnom, ne propuštam. Zaista se trudim da ne postanem „posao“. Teško je, ali se ne dam.

Dejan Milošević

izvor :

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.