NavMenu

Ko koristi lizing pozajmice u Srbiji?

Izvor: RTS Sreda, 18.07.2018. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Pre deset godina tržište lizinga u Srbiji vredelo je više od milijardu evra, a onda je ekonomska kriza desetkovala taj biznis. Tržište ponovo raste i već je dostiglo oko pola milijarde evra. Ko koristi lizing pozajmice i u koje svrhe?

Celu lepezu investiranja, štednju, akcionarstvo, lizing posle ekonomske krize preživeli su samo bankarski krediti. Ipak, niske kamate, niska inflacija i zamah investicija ponovo su podstakli taj način zaduživanja.

Za azerbejdžansku firmu Azvirt, koja u Srbiji gradi železničke i putne pravce, lizing je najpovoljniji vid zaduživanje.

- Koristimo operativni lizing jer su kamate svega oko 2%, što je povoljnije od kredita. Kupili smo na taj način dizalice, bušilice pomoću kojih probijamo tunele i to je povoljniji način finansiranja nego u ostalim zemljama gde radimo. Posle isteka lizinga uzimamo nove mašine, a stare vraćamo - objašnjava Mihail Pakataev iz Azvirta.

Pre ekonomske krize na lizing su se u Srbiji kupovali uglavnom automobili i kamioni. Godine 2008. bez poreza taj nivo je bio 822 mil EUR, samo dve godine kasnije pao je na 239 miliona. Posle laganog rasta taj biznis je prošle godine dostigao 425 mil EUR.

Uslov za lizing je i kasko osiguranje, a sve ostalo je jednostavnije od klasičnih kredita.

- Ostali troškovi ulaze u nešto što se zove efektivna kamatna stopa kao i kod bankarskih kredita, tako da klijent može da sagleda koliko ga košta, šta plaća i nema odstupanja. Ostali benefiti su pre svega fleksibilnost i brzina – lakše ćete ga dobiti i nema ostalih sredstava obezbeđenja - ističe Bojan Vračević, predsednik S lizinga i Udruženja Lizing usluga.

Kod operativnog lizinga posle roka korišćenja vraćate mašinu ili automobil dok kod finansijskog možete da nastavite sa otplatom. Bilo kako bilo, to je dobar znak jer je uhvaćen rastući trend.

- Učešće bankarskog sektora u ukupnoj finansijskoj industriji je tradicionalno kod nas oko 95%. A dobro je ponuditi u toj lepezi i neke druge vidove finansiranja. Pogotovo tih projekata koji su u vezi sa realnim investicijama. A realne investicije su mašine, oprema i tu je, čini se, do sada nedostajao ovaj vid finansiranja - ističe profesor Beogradske bankarske akademije, Zoran Grubješić.

Srbiji su potrebne investicije od 3 do 5 mlrd EUR godišnje, ili najmanje 23% bruto domaćeg proizvoda. To će, prema najavama stranih i domaćih investitora, ove godine biti dostignuto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.