NavMenu

Vršac dobio prvi skener - Besplatni pregledi za sve osiguranike

Izvor: Novosti Sreda, 18.07.2018. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)Ilustracija
Pacijenti iz Vršca i okolnih opština Bela Crkva, Alibunar i Plandište više neće morati da putuju na preglede skenerom u Beograd i Novi Sad, jer je vršačka Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Dr Slavoljub Bakalović dobila prvi CT aparat u tom delu Vojvodine. On će raditi u sklopu novootvorenog Dijagnostičkog centra u toj ustanovi i biće besplatan za sve zdravstvene osiguranike.

Savremeni 64-slajsni skener kupljen je u okviru prekograničnog projekta Srbije i Rumunije, vrednog 1,6 mil EUR. Deo te sume, koji je trebalo da plati vršačka bolnica, pokrila je Vlada APV.

- U poslednje dve godine, ovoj ustanovi smo dali 14 miliona dinara za nabavku medicinske opreme, a vrhunac je kupovina CT aparata. Njime će se raditi svi pregledi, a ne samo glave i vrata, kojima se prvenstveno bavi specijalna bolnica - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, dodajući da je trenutno u postupku nabavke još osam novih skenera i dve magnetne rezonance.

Gojković je najavio i da je u procesu uvođenje telemedicine u celoj Vojvodini. To će dr Milutinu Ivkoviću, jedinom stručnjaku koji će uz dve radiološke sestre raditi u Centru, mnogo značiti prilikom dijagnostike. Inače, oni će tu obavljati i preglede na novom digitalizovanom rendgenu, koji je Pokrajina finansirala sa 9,5 miliona dinara.

- Predviđeno je do 10 pregleda dnevno - ukazala je direktorka specijalne bolnice dr Tatjana Voskresenski.

Ona je istakla i da više neće morati da šalju u Klinički centar svoje pacijente sa Odeljenja neurologije, te da će pravovremenom dijagnostikom podići kvalitet zdravstvene zaštite više od 100.000 stanovnika.

Na skeneru predviđeno 10 pregleda dnevno.

Renovirano i porodilište

Gojković je istog dana bio i na otvaranju renoviranog porodilišta vršačke Opšte bolnice, u kom je donacijom Vrščanina Milana Popovića, posredstvom jedne fondacije, obnovljeno 500 kvadratnih metara podova. Sa predstavnicima lokalne samouprave dogovorio je i da će Pokrajina finansirati izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju kompletne bolnice, kao i radove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.