NavMenu

Počeli radovi na rekonstrukciji nasipa na Savi u Šapcu - Za sistem zaštite i irigacione sisteme u Srbiji opredeljeno oko 100 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 18.07.2018. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Richard Thornton/shutterstock.com)Ilustracija
Radovi na projektu "Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine" započeti su u utorak (17. jula 2018. godine) u blizini Šapca, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da će taj projekat biti završen za 18 meseci.

Projekat predviđa rekonstrukciju nasipa duž tih reka u dužini od 16,1 km, a zaštitiće od poplava Šabac, okolna sela, poljoprivredne površine, infrastrukturu i industrijsku zonu, što će omogućiti nove razvojne projekte u priobalju Save i Drine na području Mačve.

Početak radova je obeležen na lokalitetu Crpne stanice Kalenića Revenica.

Projekat se finansira iz evropskih IPA fondova u vrednosti oko 9 mil EUR, a podeljen je na dva lota: Reka Sava (Šabac) lot 1: istočna zona deonica Drenovac - Čevrntija (oko 5,3 km) i reka Drina (Bogatić) lot 2: zapadna zona deonica Banov brod - Crna Bara (10,9 km).

Nedimović je rekao i da je na lokacijama Banov brod i Drenova Čevrntija 2014. možda bilo i gorih prizora nego u Obrenovcu.

- Ovde je bila odbrana najznačajnijih privednih, poljoprivrednih, ljudskih potencijala koji postoje nizvodno odavde i to su tačke koje su mogle da naprave najveće probleme da je došlo do prodora reke Save. Ljudi Savu često shvataju neozbiljno, ali ko je video kod Martinaca šta u forlandu uradi Sava i kako uđe u kuće, to su dramatično gore fotografije od svega što smo videli 2014 - podvukao je Nedimović.

Ministar je izrazio nadu da su izvučene pouke nakon poplava 2014. godine i podsetio da je EK finansirala i projekte u Kolubari, Svilajncu i Paraćinu, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno dosta novca za Novi Pazar, Lučane, Aleksinac...

- Ove godine od međunarodnih finansijera, državnih budžeta i iz budžeta AP Vojvodine, imamo blizu 100 mil EUR koji se koriste za sistem zaštite i irigacione sisteme, za održavanje postojećih sistema. To je dovoljan pokazatelj koja lekcija je naučena - rekao je Nedimović.

Projektom upravljaju eksperti EU delegacije i Srbijavode, koja je izradila tehničku dokumentaciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.