Izvor: Tanjug/RTS | Utorak, 17.07.2018.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Francuski preduzetnici sve zainteresovaniji za Srbiju - U fokusu energetski sektor i infrastruktura

Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Trgovinska saradnja izmedu Srbije i Francuske značajno raste poslednjih godina, a prošle godine rast je bio 17% i premašeno je milijardu evra, rekla je za RTS direktorka Francusko-srpske privredne komore u Beogradu Sanja Ivanić.

Ona je, uoči susreta predsednika Vučića i Makrona u Parizu, rekla da se nada da će danas biti poznat datum posete francuskog predsednika Srbiji, jer je to, kaže, važno iz više razloga.

Kako je navela, sa predsednikom u delegaciji dolaze i preduzetnici. Dodaje da Francuze interesuje energetski sektor i infrastruktura. Pored toga, zainteresovani su za prehrambenu industriju, proizvodnju, servisne industrije...

Poslednjih godina aktuelna je i digitalna industrija, što je Francuskoj jedan od prioriteta, naročito ulaganje u istraživanje veštačke inteligencije.

Ivanić je dodala da poslednjih godina stižu i upiti za srpske investije u Francuskoj, ali napominje da "to ide teže nego što smo očekivali, jer je francusko tržište konkurentno i veliko i domaće firme često nemaju kapacitet za toliku proizvodnju". Zbog toga je, kaže, neophodna strategija, jer u Srbiji postoji potencijal.

Francuske kompanije su zadovoljne poslovnim ambijentom u Srbiji, navela je Ivanićeva, i napomenula da su sve firme koje su došle ostale u Srbiji i razvile poslovanje.

Kako kaže, prostora za poboljšanje uvek ima, a to se odnosi na političku stabilnost, transparentnost, olakšice i administrativne probleme.

Kaže i da se konačno mala i srednja preduzeća iz Francuske interesuju za Srbiju, što je novo, jer je francuska privreda mnogo opreznija od drugih i treba im vremena da budu sigurni da je zemlja bezbedna.

Navela je da je u prvih šest meseci 2018. godine sedam malih i srednjih preduzeća iz Francuske došlo u Srbiju, a u prethodnih šest godina bilo ih je ukupno pet.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.