NavMenu

Francuski preduzetnici sve zainteresovaniji za Srbiju - U fokusu energetski sektor i infrastruktura

Izvor: Tanjug/RTS Utorak, 17.07.2018. 13:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Trgovinska saradnja izmedu Srbije i Francuske značajno raste poslednjih godina, a prošle godine rast je bio 17% i premašeno je milijardu evra, rekla je za RTS direktorka Francusko-srpske privredne komore u Beogradu Sanja Ivanić.

Ona je, uoči susreta predsednika Vučića i Makrona u Parizu, rekla da se nada da će danas biti poznat datum posete francuskog predsednika Srbiji, jer je to, kaže, važno iz više razloga.

Kako je navela, sa predsednikom u delegaciji dolaze i preduzetnici. Dodaje da Francuze interesuje energetski sektor i infrastruktura. Pored toga, zainteresovani su za prehrambenu industriju, proizvodnju, servisne industrije...

Poslednjih godina aktuelna je i digitalna industrija, što je Francuskoj jedan od prioriteta, naročito ulaganje u istraživanje veštačke inteligencije.

Ivanić je dodala da poslednjih godina stižu i upiti za srpske investije u Francuskoj, ali napominje da "to ide teže nego što smo očekivali, jer je francusko tržište konkurentno i veliko i domaće firme često nemaju kapacitet za toliku proizvodnju". Zbog toga je, kaže, neophodna strategija, jer u Srbiji postoji potencijal.


Francuske kompanije su zadovoljne poslovnim ambijentom u Srbiji, navela je Ivanićeva, i napomenula da su sve firme koje su došle ostale u Srbiji i razvile poslovanje.

Kako kaže, prostora za poboljšanje uvek ima, a to se odnosi na političku stabilnost, transparentnost, olakšice i administrativne probleme.

Kaže i da se konačno mala i srednja preduzeća iz Francuske interesuju za Srbiju, što je novo, jer je francuska privreda mnogo opreznija od drugih i treba im vremena da budu sigurni da je zemlja bezbedna.

Navela je da je u prvih šest meseci 2018. godine sedam malih i srednjih preduzeća iz Francuske došlo u Srbiju, a u prethodnih šest godina bilo ih je ukupno pet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.