NavMenu

Počela izgradnja jedinstvenog sistema daljinskog grejanja na hidrogeotermalnu energiju u Bogatiću - Investicija vredna 120 miliona dinara

Izvor: Tanjug Utorak, 17.07.2018. 15:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
U opštini Bogatić, nadomak Šapca, u ponedeljak (16. jula 2018. godine) su započeli radovi na izgradnji jedinstvenog sistema daljinskog grejanja na hidrogeotermalnu energiju kojim će se zagrevati sedam javnih ustanova, a plan je da se na ovaj sistem u narednoj fazi projekta priključe i građani i privreda opštine Bogatić.

Svečanom otvaranju radova na toplifikaciji javnih ustanova na daljinsko grejanje sa bušotine BB1, prisustvovao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić sa predstavnicima lokalne samouprave.

- Ovo je važan dan za budućnost Mačve i Bogatića i ovog dela Srbije, koji su izuzetno bogati hidrogeotermalnim potencijalima, a koji, nažalost, do sada nisu bili stavljeni u funkciju razvoja ovog dela Srbije -poručio je ministar Antić.

Reč je, inače, o prstenastom sistemu zagrevanja javnih ustanova bez klasične toplane, prvom te vrste u Srbiji.

Antić je podsetio da Mačva raspolaže sa ogromnim hidrogeotermalnim potencijalima koji mogu da se stave u funkciju i da budu, kaže, odskočna daska za razvoj tog dela Srbije.

Sedam javnih objekata u Bogatiću će biti povezano na sistem daljinskog grejanja pa će se prostor u tim ustanovama zimi grejati toplom vodom koja izvire na dubini od 600 metara i čija je temperatura 75 stepeni.

Investicija, kaže Antić, vredi oko 120 miliona dinara za ovih sedam objekata, ali će, napominje, ušteda na godišnjem nivou u nabavci energenata za te ustanove iznositi 18 miliona dinara.

Antić je dodao i da ovaj projekat odlikuje brzina povrata sredstava i mogućnost da se ova usluga vrlo brzo ponudi i građanima ali i privredi, ali isto tako i da se potencijal hidro-geotermalne energije koristi u poljoprivredi što će prema njegovoj oceni imati značaj za celu Srbiju.

On napominje da država nastavlja sa politikom podsticaja za obnovljive izvore energije i ostaje posvećena ciljevima da se do 2020. godine udeo obnovljivih izvora energije u našoj zemlji poveća na 27%.

Ova godina će, kaže Antić, biti najznačajnija za obnovljive izvore energije jer će u mreži energetskog sistema zemlje biti gotovo 250 novih megavata iz obnovljivih izvora, mahom iz vetroparkova u Banatu.

- Ako spojimo vetropotencijale koje imamo po Banatu, sa hidro-geotermalnim potencijalima koje imamo u Mačvi ali i drugim delovima Srbije, Srbija će biti energetski bezbedna zemlja, energetski odgovorna zemlja koja će generacijama koje dolaze ostaviti zdravu životnu sredinu, a bićemo i energetski bezbedna zemlja - rekao je Antić.

Ministar se zahvalio stručnjacima sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda kao i predstavnicima opštine Bogatić na "učešcu u "viziji razvoja projekat" iako im, kako je rekao, u nekim trenutcima nije bilo lako.

Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac objasnio je da je zbog komplikovane procedure dobijanja građevinskih dozvola, došlo do kašnjenja u početku radova ali, kaže, dobio je uveravanje izvođača radova da će do početka grejne sezone radovi biti završeni.

- Kasnimo mesec dana ali imamo ugovoren rok izvođenja od 120 dana, a imamo obećanje izvođača da će do grejne sezone ovaj sistem da stigne do objekata javne namene koje treba da zagreva i da ćemo se ove zime grejati upravo sa ovog izvorišta - kaže Beserovac.

Na pitanje kada i građani mogu da očekuju da se priključe ovom sistemu grejanja, Beserovac navodi da je u saradnji sa Rudarskim fakultetu, opština izradila studiju geotermalnih potencijala i resursa Bogatića i da će i to u narednom periodu biti moguće.

Laboratorija za geotermalnu energiju i energetsku efikasnost Departmana za hidrogeologiju, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu izradila je "Studiju mogućnosti korišćenja hidrogeotermalne energije za potrebe daljinskog grejanja objekata javne namene u Bogatiću" koja je prema rečima stručnjaka sa tog fakulteta, pokazala konačnu opravdanost u realizaciji ovog projekta.

Ovim projektom biće obuhvaćeni objekti PU Slava Kovic iz Bogatića, OŠ Mika Mitrović, Mačvanska srednja škola sa sportskom halom, zgrada opštine, zgrada Osnovnog suda, upravna zgrada JKP Bogatić i zgrada Centra za socijalni rad.

Sredstva u iznosu od oko 120 miliona dinara sa PDV-om za realizaciju projekta obezbeđena su putem kredita Opštine i u budžetu opštine Bogatić. Očekivana finansijska ušteda na godišnjem nivou iznosiće oko 100 do 150.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.