Izvor: N1 | Ponedeljak, 16.07.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

BAJATOVIĆ: Stečaj će biti uveden u Azotari

Dušan Bajatović (Foto: mc.rs)
Stečaj će biti uveden, saopštio je nakon sastanka s predstavnicima menadžmenta Azotare i sa radnicima direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, dok oko 500 radnika od jutros štrajkuje u krugu fabrike.

Da jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu odlazi u stečaj, najavio je tokom prošle nedelje, resorni ministar Aleksandar Antić, zbog - kako je naveo - prezaduženosti fabrike. On je najavio da će po završetku stečajnog postupka, fabrika biti ponuđena na prodaju. Kome i kako - nije poznato.

Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali. Oni u ovom trenutku iznose oko 200 mil EUR, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 mil EUR. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema JP Srbijagas.

Bajatović navodi da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta.

Ostavićemo dovoljno sredstava za konzervaciju fabriku, a ako se ponovo pokrene proizvodnja - Bajatović kaže neće biti vraćeni svi radnici.

- Šta je moj savet u pogledu socijalnog programa? Prethodnih devet godina, Srbijagas je bio uz vas, ja bih uzeo socijalni program! Ako dođe do dogovora sa strateškom partnerom, pomoći će Srbijagas - kaže Bajatović, koji je ranije izjavio da su dugovanja tolika zato što ne mogu da imaju bolje rezultate jer su bili i bombardovani i loše privatizovani.

Radnici Azotare inače, podseća N1, od 7h štrajkuju u krugu fabrike, a okupilo se oko 500 njih. Kažu da ih je vest o stečaju posebno iznenadila, jer je Azotara poslovala dobro od početka godine, i da su smatrali da je to dobar znak. Stečaj je, dodaju, iznuđeno rešenje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.