Izvor: RTS | Nedelja, 15.07.2018.| 16:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bundeve isplativije od višanja za topličke poljoprivrednike - U planu i proizvodnja hladno ceđenog ulja

Ilustracija
Ova godina je za većinu poljoprivrednika u topličkom kraju, kažu, jedna od najtežih - zbog vremenskih neprilika i poremećaja na tržištu voća mnogi od njih su pretrpeli velike gubitke, zbog čega razmišljaju i o gajenju alternativnih poljoprivrednih kultura koje su sve traženije na tržištu.

Može li tikva da spase poljoprivredna gazdinstva u Toplici, u godini kada od višanja i, svi su izgledi, ni od ostalog voća, nema velike koristi?

Miša Petković iz prokupačkog sela Gornje Stražave, u kome nema domaćinstva bez voća, tvrdi da ova proizvodnja svakako može da obezbedi dodatne prihode, zbog čega je on uporno, već godinama, uzgaja na svojim parcelama.

- Najviše prihoda daju semenke i ulje. Posle ceđenja, semenke smo dosušili i napravili tikvino brašno.

Mišino vraćanje tikava i bundeva na njivu, za sada slede malobrojni proizvođači u ovom delu Srbije. Jedan od njih, poznati pčelar Jugoslav Momčilović iz Grudaša, koji tikvu golicu gaji na pola hektara, kaže da se nije pokajao.

- Može da bude idealna zamena za neke voćarske kulture, jer to jeste ratarska i povrtarska kultura, ali može da da odličan prinos. Golih semenki može da bude oko 500 do 1.000 kilograma, sve zavisi od godine.

Oni koji se odluče za ovu proizvodnju, već u narednoj proizvodnoj godini imaće više informacija o novim sortama, zahvaljujući svojevrsnom oglednom polju, na kome rastu neke od vodećih evropskih sorti.

- Ovde imamo devet vrsti bundeva, odnosno, kako ih mi zovemo pečenki i jednu vrstu tikve - golicu - kaže Petković.

Da se ovde osim proizvodnje sve ozbiljnije razmišlja o preradi, potvrdila je i savetodavac Duška Petrović, koja je uključena u pripremu projekta za konkurisanje kod države.

- Oni planiraju da konkurišu za liniju hladno ceđenog ulja od semenki tikve i imaju mogućnost da ostvare podsticaj u visini od 15 miliona dinara - objašnjava Duška Petrović, savetodavac u PSS u Prokuplju.

Zahvaljujući načinu proizvodnje koji, uz minimalan fizički rad, ne iziskuje upotrebu hemije, tikve i bundeve, kao i proizvodi od njih, spadaju u najzdravije namirnice, a njihova cena na tržištu je više nego zadovoljavajuća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.