Izvor: RTV | Nedelja, 15.07.2018.| 17:20

U Zasavici otvorena moderna farma za uzgoj svinja - Izgradnja i opremanje koštali 40 miliona dinara

Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Jedna od najmodernijih farmi za uzgoj svinja, sa automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije, otvorena je u nedelju (15. jula 2018. godine) u Zasavici, a svečanosti je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Trenutni kapacitet farme je 2.400 grla, a izgradnja i opremanje koštali su 40 miliona dinara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomoglo je izgradnju i opremanje sa 8 miliona dinara, kroz podsticaj u okviru Pravilnika o podsticajima za investicije i fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva.

Sistem ishrane tovljenika u ovom objektu se vrši kompjuterski, preko kontaktnih senzora i u tečnom je stanju. Ventilacija omogućava rashlađeni filtriran vazduh, što doprinosi držanju životinje u humanim uslovima, takođe se smanjuje i mogućnost prehlade i preterane upotrebe antibiotika.

Kapacitet na godišnjem nivou prelazi cifru od 10.000, a vlasnik farme Milovan Ivanković već je poznat u Mačvi kao dugogodišnji odgajivač.

Prilikom posete farmi ministar Nedimović je istakao da se cena tovljenika stabilizovala, kao i da postoje opravdani razlozi da se očekuje i povećanje cene u narednom periodu, skrećući pažnju na to da se mora poraditi na proširenju klaničarske delatnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.