Izvor: Politika | Nedelja, 15.07.2018.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Festival evropskog filma na Paliću do 20. jula

Ilustracija (Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević otvorio je u subotu (14. jula 2018. godine) na Letnjoj pozornici na Paliću 25. Festival evropskog filma, primivši tom prilikom, kao novi predsednik Saveta festivala, akt o njegovom osnivanju iz ruku dosadšnje predsednice Mire Banjac.

Publiku, koja je ispunila Letnju pozornicu, pozdravio je i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, a gradonačelnik Subotice Bogdan Laban poželeo je dobrodošlicu u grad Danila Kiša, Stevana Raičkovića, Aleksandra Lifke, Dežea Kostolanjija.

On je istakao da Festival evropskog filma već 25 godina predstavlja jednu od ključnih tačaka u promociji Subotice i Vojvodine i rekao da je palićki festival institucija koja povezuje najbolje iz Srbije sa najuspešnijim iz Evrope, podsetivši na velika imena koja su prethodne dve decenije prošetala Palićem.

Na otvaranju je prikazan kolaž fotografija iz festivalskog albuma, predstavljen je internacionalni žiri koji će u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju, kao i FEDEORA žiri i FIPRESCI žiri.

Selektori Nenad Dukić i Miroslav Mogorović dočekali su na Letnjoj pozornici nemačkog reditelja Volframa Fišera čiji film "Styx" je otvorio Glavni takmičarski program.

Dukić je rekao da ove godine filmski autori u većoj meri osećaju potrebu da govore o gorućim problemima Evrope i sveta - od socijalne krize do krize liberalnog kapitalizma, a jedna od dominantnih tema je i migrantska kriza o kojoj govori i Fišerov film.

Na otvaranju je prikazan film "Srećan kao Lazaro" Alis Ročvočer, a do 20. jula publika će imati priliku da pogleda više od 100 ostvarenja u 12 selekcija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.