NavMenu

Auto-škole pred novim izazovom - Zakon predviđa obavezan uspon na poligonu

Izvor: Novosti Subota, 14.07.2018. 10:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Manje od trećine auto-škola u Srbiji u ovom trenutku ispunjava zakonske uslove vezane za poligon, a najveći problem predstavlja uspon na poligonu, bez kog nijedna od oko 450 škola u Srbiji od 25. oktobra ove godine neće moći da radi.

Ovaj podatak proističe iz preliminarnih rezultata (konačni se očekuju veoma brzo) ankete koju je Privredna komora auto-škola Srbije sprovela među svojim članicama.

Prema tim rezultatima samo 28,4% auto-škola ima poligon koji ispunjava sve uslove. Najveći problem - uspon na poligonu, nema isti procenat škola (28,4), a mnogo muke kod uređenja poligona zadaje i obaveza da "postoji dovoljno prostora za operaciju skretanja ulevo ili udesno za vozila E (kamioni s prikolicom) i F (traktori) kategorije". Ovaj uslov ne ispunjava 25,4% auto-škola.

- U drugom delu ankete tražili smo od naših članica da kažu da li imaju mogućnost da reše problem. Rezultati nisu ohrabrujući - kažu za Novosti u ovom udruženju.

Samo 8,8% auto-škola kaže da će do 25. oktobra uspeti da ispuni sve potrebno da bi nastavili sa radom. Procenat onih koji smatraju da "postoje šanse" da reše problem je 25%, a čak 32,8% kategorično kaže da ne postoji ni šansa da taj problem bude rešen.

To bi značilo da će posle prvog sloma auto-škola, kada je zbog novih propisa krajem 2015. njihov broj smanjen sa 900 na 448, ponovo doći do zatvaranja određenog broja auto-škola, jer je teško verovati da će nadležni ponovo prolongirati rok.

- Problem postoji ali nije nerešiv - kaže jedan od vlasnika auto-škole iz Beograda. - Da li u dogovoru sa lokalnom samoupravom ili drugačije ne znam, ali znam da svi čekaju poslednji dan.

Sagovornik Novosti kaže da "uspon nije Keopsova piramida".

- Treba da bude dug šest metara sa visinskom razlikom od 50 cm.

Ipak, ima i drugih mišljenja. Tako jedan od vlasnika auto-škola iz unutrašnjosti Srbije kaže da će "insistiranje na poligonu za žonglere, a ne za vozače" dodatno smanjiti broj auto-škola u Srbiji pa će kandidati na obuku morati da idu i par stotina kilometara od mesta stanovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.