Izvor: B92 | Nedelja, 15.07.2018.| 19:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Ljubljani zvanično otvoren srpsko-slovenački poslovni klub - Robna razmena dve zemlje premašila milijardu evra

Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
Srpsko-slovenački poslovni klub u Sloveniji zvanično je počeo da radi u petak (13. jula 2018. godine). Ova poslovna asocijacija okupljaće najveće regionalne kompanije, koje su investirale ili planiraju da ulažu u obe zemlje, poput Fructala, Mercatora, Comtrade-a, Delte, NLB banke, Gorenja, MK Grupe i drugih.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je da je ekonomska saradnja između Srbije i Slovenije izbalansirana i na najvišem nivou, kao i da još ima prostora za rast.

- Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije prvi put je premašila milijardu evra i beleži povećanje od 9,2% u odnosu na prošlu godinu. Trend rasta je očigledan, a ono što je važno je da kompanije nastavljaju da reinvestiraju i zapošljavaju. Uskoro ćemo imati još nekoliko srpskih investicija u Sloveniji, ne samo u turizmu i hotelijerstvu, već i u bankarskom sektoru, kao i drugim oblastima poput IT-a. Takođe, postoji veliko interesovanje malih i srednjih preduzeća na oba tržišta tako da će PKS pojačati svoje aktivnosti u ovoj zemlji kako bismo još više pomogli ekonomsku saradnju - istakao je Čadež.

Ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković naglasila je da je od velike važnosti podrška diplomatije ekonomskoj saradnji između dve zemlje.

- Srpski i slovenački privrednici se odlično poznaju, imamo dobre poslovne odnose, ali jedan od zadataka diplomatije je da pomogne u uspostavljanju novih kontakata i promovisanju naše zemlje kao odlične investicione destinacije, što se upravo i radi osnivanjem jednog ovakvog poslovnog kluba - rekla je ambasadorka Srbije.

Svečanom otvaranju Kluba prisustvovao je i ekonomski savetnik predsednika Republike Srbije Danilo Cicmil, a prvi predsednik srpsko-slovenačke biznis asocijacije je Goran Medić, generalni direktor Fructala, koji je u vlasništvu srpske kompanije Nektar. Potpredsednik kluba je Tomaž Kavčič, počasni konzul Srbije i najpoznatiji kuvar u Sloveniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.