Izvor: Blic | Petak, 13.07.2018.| 12:20

Može li smanjenje poreza na zarade u Srbiji da poveća plate?

(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Smanjenje poreza na zarade koje je najavio ministar finansija Siniša Mali omogućiće povećanje zarada zaposlenih, stav je svih preduzetnika, ali i predstavnika Udruženja poslodavaca Srbije.

Kako piše Blic, oni su naglasili da će na taj način sačuvati radna mesta, privući više investitora i biti konkurentniji.

Podsetimo da je Siniša Mali najavio je da će već od 1. januara 2019. biti smanjen porez na zarade.

Aleksandar Solarević, jedan od vlasnika firme Re3 Product koja se bavi reciklažom, veruje da će to veoma povoljno uticati na privredu i preduzetnike.

- Mi ćemo taj novac preusmeriti na zarade zaposlenih. Tako ćemo sačuvati radna mesta, privući više investitora i biti konkurentniji – naglašava Solarević, podsećajući da Srbija ima veliki problemsa odlivom radne snage.

- I to ne samo zbog odlaska iz zemlje, već i u tome da se zbog boljih uslova radnici pre zapošljavaju u stranim, nego u domaćim firmama. Naša želja je da taj novac preusmerimo u povećanje zarada. Radnika treba stvoriti i za to je potrebno vreme. Ako takav radnik ode, onda smo svi na gubitku – smatra Solarević.

Sa njim je saglasan i direktor fabrike modne obuće Ukus Mišo Petraš.

- Taj novac koji će se uštedeti nakon smanjenja poreza na zarade otići će na povećanje platajer su nam svakako troškovi bruto plata najveća stavka u poslovanju – kaže Petraš.

I on se suočava sa odlaskom radnika i to mu je najveća boljka.

- Imamo situaciju da su nam radnici otišli kod drugih poslodavaca kod kojih nisu prijavljeni, ali dobijaju više novca na ruke. Ispostavlja se da im je isplativiji rad na crno. Naš cilj je povećamo zarade, tako da je sigurno da taj novac nećemo koristiti za plasiranje ili smanjenje cene proizvoda. Ipak je zadovoljni radnik najbolji radnik – zaključuje Petraš.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da se oni više od 10 godina zalažu za smanjenje poreza na zarade.

- To je jedna od osnovnih stvari. Na taj način bi se razlika preusmerila direktno na plate, što može da pomogne u poslovanju privrede. Osim toga, ovakva mera pomaže da se smanji rad na crno. Poslodavac koji ima manje obaveze po pitanju poreza i doprinosa sada će moći da radije zapošljava – ističe Atanacković.
pročitajte i...

On naglašava i da je važan i iznos tog smanjenja, što će utvrditi resorno ministarstvo.

- Jedno od rešenja može biti različiti nivo oporezivanja, tako da minimalne plate budu manje oporezovane, a one velike više. To je progresivno oporezivanje i mnoge zemlje su to tako rešile – navodi Atanacković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.