NavMenu

Vršiocima dužnosti uskoro ograničenje mandata na 9 meseci

Izvor: Tanjug Petak, 13.07.2018. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Vršioci dužnosti (v.d.) na različitim funkcijama neće više moći beskonačno da se nalaze u tom statusu, već će njihov mandat biti ograničen na najduže devet meseci, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ružić je na "Okruglom stolu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Zakona o platama državnih službenika" objasnio da, na primer, stanje v.d. direktora neće više moći da bude produžavano unedogled, već se ograničava na šest meseci (plus eventualno još tri meseca), a državni organ koji ga postavlja moraće u roku od 30 dana da raspiše konkurs za tu poziciju, nakon čega položaj ostaje upražnjen dok se ne popuni na konkursu.

- Ova novina može da izazove različite reakcije, ali mislim da je ovo upravo jedno od temeljnih mesta gde se vidi želja i volja da reformu sprovedemo na pravi način. Svi znamo koliko ljudi imamo u v.d. stanju i kolika je motivisanost onih koji su u v.d. stanju da rade svoj posao, ako nisu sigurni da li će i kada na konkursu biti izabrani kako bi u punom kapacitetu obavljali svoj posao - napominje Ružić.

Govoreći o predloženim izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, rekao je da su one naredna faza u reformi javno-službeničkog sistema i neophodne su, kaže, kako bi se izgradila efikasnija i stručna državna uprava.

U javnoj upravi, prema poslednjim podacima, radi oko 470.000 zaposlenih na neodređeno, bez republičkih javnih preduzeća, i cela reforma se upravo odnosi na ovaj broj, dodaje ministar.

Nacrti dva zakona koji se odnose na 24.000 državnih službenika i za koje je ministarstvo raspisalo javnu raspravu, poslednji su u nizu koraka koje je potrebno preći da bi se do 1. januara 2019. godine počelo sa uspostavljanjem novog sistema.

- Kada je reč o utvrđivanju njihovih plata, naknada plata i troškova, kao i drugih primanja, ovim zakonom prevazilazimo dosadašnje izazove omogućavanjem nagrađivanja, primenom novog sistema vrednovanja radne uspešnosti - kaže Ružić.

Dodatno, navodi ministar, ovim zakonom se kroz mogućnost određivanja većeg početnog koeficijenta i kroz institut korektivnog koeficijenta, privlače i zadržavaju kvalitetni kadrovi, što je, kaže, u skladu sa preporukama Evropske komisije i SIGMA.

Cilj zakonskih izmena je, između ostalog, kaže Ružić, unapređenje upravljanja ljudskim resursima u državnim organima, zapošljavanje u skladu sa znanjem i veštinama, uspostavljanje sistema vrednovanja i nagrađivanja u skladu sa zaslugama i zalaganjem na radnom mestu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.