Izvor: Beta | Petak, 13.07.2018.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Suficit budžeta Srbije na kraju maja 8,8 milijardi dinara

Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)
Suficit budžeta Srbije od 1. januara ove godine do kraja maja iznosio je 8,8 milijardi dinara, jer su prihodi bili 445,7 milijardi, a rashodi 436,9 milijardi, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U maju je suficit republičkog budžeta iznosio 2,2 milijarde dinara. Prihodi su naplaćeni u iznosu od 87,9 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 76,3 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 38,7 milijardi dinara i akciza u iznosu od 20,5 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,2 milijarde dinara, od čega se 1,8 milijardi dinara odnosi na prihod po osnovu premije za emitovanje hartija od vrednosti.

Priliv donacija je iznosio 0,4 milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu 85,6 milijardi dinara, a najveći su za plate zaposlenih 21,5 milijardi dinara.

Transferi osnovnim organizacijama socijalnog osiguranja, Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje, (PIO), Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) i Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (SOVO) iznosili su 16,1 milijarda dinara.

Veće poljoprivredne subvencije i isplata podsticajnih sredstava za reciklažnu industriju doprineli su visokom iznosu subvencija.

Na nivou opšte države u prvih pet meseci zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 9,3 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 66 milijardi dinara. Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) iznosi 8,1 milijardu dinara, a AP Vojvodina je ostvarila suficit od 2,7 milijardi dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju maja u deficitu od 9,2 milijarde dinara.

PIO fond trenutno beleži deficit od 7,9 milijardi dinara, RFZO od 2,2 milijarde dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 0,9 milijardi dinara, dok je budžet Fonda SOVO u balansu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su u deficitu od 1,1 milijardi dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.