Izvor: Politika | Petak, 13.07.2018.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ulaganja u IT u Srbiji 62 EUR po stanovniku - U Evropi prosek i do 800 EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Srpski programeri ušli su u svetski vrh kada je reč o kreiranju aplikacija za mobilne telefone, uprkos tome što ukupna ulaganja u informacione tehnologije po stanovniku u Srbiji iznose svega 62 EUR. U Evropi taj prosek dostiže i 800 EUR, dok su u susednoj Hrvatskoj investicije u IT po stanovniku veće od 200 EUR. Od 2004. godine, kada su nove članice primane u Evropsku uniju, a među njima je bila i Slovenija, ta ulaganja su dostizala 150 EUR, piše Politika.

Na ovu činjenicu upozorava Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera, i dodaje da bi jedan od strateških ciljeva ove vlade, koja je informacione tehnologije stavila visoko na svojoj agendi, trebalo da bude podizanje ukupnih ulaganja na 150 EUR po stanovniku.

– Za mene nije iznenađenje to što su srpski programeri u Izveštaju indeks globalnih inovacija ušli među prvih 15 kada je reč o kreiranju aplikacija za mobilne telefone. Domaće IT tržište je plitko, i kompanije koje posluju u ovoj oblasti usmerene su na globalno tržište. Tu je uglavnom reč o kompanijama, jer pojedinci i frilenseri nemaju taj potencijal. Očekujemo da ove godine izvoz IT usluga bude veći od 1 mlrd EUR što je značajno. Pogotovo zbog toga što je reč o sektoru koji je samonikao i razvio se bez podrške države. Ali, važno je da se rastom i razvojem izvoza paralelno razvijaju i potencijali domaćeg tržišta – kaže Šolaja.

On dodaje da je Vojvođanski IKT klaster u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima države kako bi se kreirao set mera podrške IT sektoru, koji se u Srbiji razvijao samostalno i ostvaruje odlične rezultate u svetu.

- Jedan od naših predloga je da kompanije koje u svojoj proizvodnji koriste IT proizvode i usluge, dobiju subvencije države - prdlaže Šolaja.

Prema podacima Vojvođanskog IKT klastera, u domaćoj IT industriji posluje 2.048 firmi koje zapošljavaju više od 21.500 radnika. To čini 1,4% ukupne radne snage u Srbiji, ali zaposlenost u ovoj oblasti raste i po 10% godišnje. Pre svega zahvaljjući tome što su kompanije u ovoj oblasti izvozno orijentisane.

Srpske kompanije investiraju oko 0,7% svojih prihoda u IT, dok na globalnom nivou taj prosek dostiže 3,5%.

Inače, izvoz u ovoj oblasti prošle godine iznosio je 899 mil EUR, a kompletam izvoz voća i povrća bio je 780 mil EUR. To je oko 100 miliona manji učinak od IT kompanija.

U najnovijem Izveštaju o globalnom indeksu inovacija, Srbija se našla među top 15 svetskih ekonomija kada je reč o kreiranju aplikacija za mobilne telefone, a rangirano je 126 zemalja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.