Izvor: N1 | Četvrtak, 12.07.2018.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kritike iz redova paušalaca na novine u oporezivanju - IT industrija poziva na učešće u kreiranju izmena

Ilustracija (Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Preduzetnicima - paušalcima koji posluju u Srbiji u drugoj polovini 2018. slede novine. I to pet novih pravila - ukoliko predloge Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj - NALED usvoji Koordinaciono telo Vlade za suzbijanje sive ekonomije. Deo paušalaca kritikuje predloženo. Poručuju da će im neka od rešenja otežavati poslovanje.

Sistem je zastareo i nefunkcionalan, zato iz NALED-a stižu predlozi za izmene, prenosi N1. Prvi predlog je da se odlučivanje o tome ko može biti paušalac - automatizuje. Iz NALED-a predlažu da se razvije web-aplikacija koja bi omogućila automatsku proveru da li je neka delatnost paušalno oporeziva i u okviru koje bi se na osnovu zadatih parametara obračunavao iznos poreza i doprinosa koji će preduzetnik plaćati u godini osnivanja.

- Prva naša preporuka odnosi se na to da se redefiniše sistem na osnovu kog se utvrđuje da li možete da budete paušalac ili ne i da to zaista danom aplikacije, odnosno danom prijave odmah znate da li ste paušalac ili ne. Da se ne čeka 15 dana, jer ponekad to rešenje može da kasni - kaže direktor tima za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović.

Ključna izmena odnosi se na to da bi limit od šest miliona dinara trebalo prilagoditi prema delatnostima. NALED smatra da treba razmotriti da li sve delatnosti koje se trenutno vode kao paušalci treba i dalje da imaju to pravo? Iz NALED-a poručuju da bi trebalo ograničiti da paušalac ne može više od 80% prihoda da ostvaruje od jednog klijenta.

Takav predlog naišao je na oštre kritike iz redova paušalaca.

- To bi najviše moglo da pogodi IT sektor, gde vi većinski imate da firme rade za jednog jedinog klijenta. Ti paušalci, recimo, imaju jednog jedinog klijenta iz inostranstva ili mnoge firme rade za više klijenata, ali preko jedne platforme i ona im jedina isplaćuje novac, te im je u tom slučaju ona jedini klijent, iako oni imaju na stotine klijenata. To može biti ozbiljan problem i te ljude terate, u krajnjem slučaju, u sivu zonu - objašnjava poreski savetnik Milan Trbojević.

Još jedna od novina je i automatizacija izrade rešenja Poreske uprave o visini poreza i doprinosa, kako bi se izbegla subjektivna procena poreskog inspektora. Predlog je i da se uplate poreza i doprinosa vrše u celokupnom iznosu na jedan račun, a da se zatim vrši njihova raspodela između Poreske uprave, RFZO i PIO fonda.

Iz NALED-a stiže predlog da preduzetnici koji mesečno prihoduju do 200 evra budu u potpunosti oslobođeni plaćanja doprinosa i poreza u prvoj godini poslobanja ili dok ne premaše taj iznos.

Zbog toga što su paušalci veoma bitan deo ekosistema u kome IT funkcioniše, i zbog toga što su imali veoma povoljan efekat do sada, izmene ovog sistema mogu da obrnu bum srpskog IT-a, upozorava Startit.

Zbog toga apeluju da bi IT industrija trebalo da preuzme inicijativu u svoje ruke i učestvuje u kreiranju izmena koje omogućavaju njen dalji rast i koje su istovremeno u interesu društva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.