NavMenu

Referentna kamatna stopa ostaje 3%

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.07.2018. 12:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3%, navodi se u saopštenju NBS.

Kako je objašnjeno u saopštenju, donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, postepeno kreće ka cilju i u junu je iznosila 2,3%. Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine dana. Na takva očekivanja, kako stoji u saopštenju, ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8% međugodišnje.

Takođe, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od 3%, i za godinu dana unapred, i za dve godine, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Izvršni odbor je konstatovao da se privredni rast ubrzava, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede. Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivom stranih direktnih investicija, koje pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku.


Zbog aktuelnog rasta cena nafte očekuje se i nešto viša inflacija u međunarodnom okruženju. Takođe, očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo negativno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Pored toga, kako piše, uz prisutne geopolitičke tenzije, neizvesnost postoji i po pitanju jačanja trgovinskih tenzija i mogućih efekata na rast svetske ekonomije i volatilnost na robnim i finansijskim tržištima.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. avgusta 2018. 
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.