Izvor: RTS | Četvrtak, 12.07.2018.| 11:18

Srbija u završnoj fazi pristupanja STO

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Na otvaranju Parlamentarne konferencije o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu, koja se održava u Skupštini Srbije, rečeno je da je Srbija u završnoj fazi pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kao i da će nam članstvo doneti mnoge koristi.

Stalni komitet Parlamentarne skupštine Mediterana organizuje 12. i 13. jula Parlamentarnu konferenciju o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu, u saradnji sa Svetskom trgovinskom organizacijom.

Na konferenciji učestvuje više od 100 predstavnika nacionalnih i regionalnih parlamentarnih delegacija iz zemalja članica Parlamentarne skupštine Mediterana, pridruženih zemalja i organizacija, Evropskog parlamenta i visoki zvaničnici Vlade Srbije.

Pomoćnica ministra trgovine Srbije Olivera Jocić poručila je da iako međunarodni trgovinski sistem prolazi kroz ozbiljne izazove, kako ih nazivaju – "trgovinski rat" ili "carinski rat", što je preterano, taj sistem se nikada neće raspasti.

- Nezamisliv je scenario o raspadu međunarodnog ekonomskog sistema - naglasila je Jocić.

Podsetila je da je STO globalna organizacija sa 164 zemalje i carinske teritorije, što je 84% svih zemalja sveta.

Jocić je naglasila da STO pokriva 98% svetske trgovine i navela da su koristi od članstva u toj organizaciji – preferencijalni pristup tržištu za članice, sistem zaštite od nelegalnih mera i zaštita u slučaju sporova, pravna sigurnost, povezivanje...

- Smatramo da je to signal sigurnosti i predvidivosti i koji je važan za privlačenje stranih investicija - kaže Jocić.


Ilustracija (Foto: DeiMosz/shutterstock.com)
Članstvo u STO bi Srbiji donelo rast izvoza i ekonomski rast

Jocić je, takođe, podsetila je da Srbija ima sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zatim u regionu CEFTA sporazum, sporazume o slobodnoj trgovini sa pojedini zemljama, kao i da je u decembru otvoreno pregovaračko poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, čiji je važan deo i STO.

- Spremni smo da se potpuno integrišemo u međunarodni ekonomski sistem, članica smo MMF-a i Svetske banke, a sve te procese ćemo zaokružiti članstvom u STO - navela je Jocić.

Kako je rekla, članstvo u STO bi Srbiji donelo rast izvoza, priliv direktnih stranih investicija i ekonomski rast.

- U završnoj smo fazi i računamo na podršku parlamenta, ali i drugih partnera i EU - poručila je ona.

Učesnike je na otvaranju konferencije pozdravio potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević koji je rekao da je Srbija u završnoj fazi ostvarenja članstva u STO, te da aktivno radi na usklađivanju zakona sa tom organizacijom i Evropskom unijom.

Kako je rekao, to je začajan skup zbog aktuelnosti, ali i kompetencija učesnika.

- Siguran sam da smo saglasni u stavu da su susreti u parlamentu veoma važni da prezentujemo stavove i zajednički tražimo rešenja - napomenuo je Milićević.

Ukazao je da Skupština Srbija sa parlamentima u regionu učestvuje u iznalaženju rešenja za regionalna pitanja.

- Razmena iskustva je pravi i jedini način za rešavanje ovako složenih pitanja - dodao je potpredsednik srpskog parlamenta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.