Izvor: RTS | Četvrtak, 12.07.2018.| 15:52

Obnova pruge Niš-Prahovo moguća na proleće 2019. godine

Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
Predstavnici tri opštine sa istoka Srbije zatražili su pomoć od Ministarstva građevine i saobraćaja za obnovu pruge Niš–Prahovo. Ova pruga je veoma važna za razvoj tog dela Srbije i nalazi se u izuzetno lošem stanju. U Železnicama Srbije kažu da bi rekonstrukcija ove pruge mogla da počne u proleće naredne godine i da je ona veoma važna i za razvoj rudarskog basena Bor.

Od 170.000 pragova na pruzi Niš–Prahovo više od 60% je istrulelo. Zato teretni i putnički vozovi idu prosečnom brzinom od 30 km/h.

Za privrednike je ova pruga najbrži i najjeftiniji način da robu transportuju do luke Prahovo.

- Ako stanje na ovom delu pruge ostane kao i do sada, imaćemo jako veliki problem sa isporukom naših proizvoda - kaže generalni direktor DIV Betonski pragovi Svrljig Marko Nikolić.

Pruga je izgrađena pre skoro 100 godina. Duga je 112 kilometara i gradila se 15 godina. Veoma je važna i za razvoj turizma.

- Opština Svrljig je ruralnog karaktera, ali ima potencijala za razvoj etno turizma. Zato i vidimo železnički saobraćaj kao način za prevoz turista - kaže predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.