Izvor: B92 | Četvrtak, 12.07.2018.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Neverovatni načini na koji aviokompanije štede gorivo

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Godine 1987. American Airlines uklonio je jednu maslinu iz svake salate koje su delili u avionu tako smanjivši troškove za čak 40 hiljada USD godišnje.

Ušteda je bila dvostruka – prvo, kompanija je mogla da otpiše desetine hiljada maslina sa svoje nedeljne šoping liste, a drugo i avion je bio lakši.

Masline svakako da nisu velike, ali kada je u pitanju težina i naknada za uštedu goriva, aviokompanije se s tim ne šale, posebno ako uzmemo u obzir da avioni troše litar goriva u sekundi.

E sad, bilo je tu različitih načina za redukciju težine u avonu. Virgin Atlantic, na primer, izradio je tanja stakla i uklonio teške poslužavnike iz biznis klase. Takođe su čokoladu i ostale slatkiše zamenili lajt varijantama, redizajnirali obroke i uveli širu ponudu pića tokom noćnih letova kada manje ljudi pije.

Procenjuje se da smanjivanje ukupne težine za samo pola kilograma može da uštedi 14 hiljada galona goriva godišnje kompaniji.

S druge strane, British Airways koji se na sve načine dovija da uštedi potrošnju goriva, takođe je uveo promene u posluženju, ali je počeo da štampa i magazine na tanjem papiru. Aviokompanija United je učinila isto i tako uštedela trista hiljada dolara godišnje.

Aviodivizija Tomas Kuk takođe neprestano traži načine da učini avione lakšim, pa su izradili kolica i sedišta od mnogo lakšeg materijala. Više ne štampaju račune za kupovinu u avionu i tako štede 420 hiljada rolni papira, a i težinu magazina su smanjili sa 261 gram na 200 grama. Takođe, putnici sada mogu da dobiju samo jedan jastuk i jedno ćebe, a ne više kao što je nekada bio slučaj.

Ne tako senzibilnu ideju za smanjenje težine aviona imao je i Ryanair koji je osoblju poručio da "pazi na svoju težinu".

Takođe, AirCanada je još 2008. godine izbacila prsluke za spasavanje kako bi olakšala avion, a što je još gore zakon im je to dozvolio sve dok se nalaze iznad kopna.

Najbolji je bio pokušaj japanske avio-kompanije All Nippon Airways koja je 2009. godine molila putnike da nuždu obave pre poletanja, kako bi odmah mogli da isprazne toalet.

A tu je i najbrutalnija kompanija Samoa Air, koja je 2013. godine uvela "taksu za debele" po kojoj se cena karte određivala po broju kilograma.

- Avion bolje radi kada je lakši. Mi ne prodajemo sedišta, mi prodajemo težinu - rekao je tadašnji izvršni direktor Kris Langton za CNN.

Uopšteno govoreći upravo je i to razlog zašto avio-kompanije ograničavaju težinu prtljaga – što teži avion, to više goriva troši.

Istraživači sa Univerziteta MIT izračunali su da svaki putnik koji ima telefon kod sebe, košta avio-kompaniju Southwest Airlines 1,2 mil USD za troškove goriva, a ako bi svako nosio laptop onda bi ta cifra skočila na 21,6 mil USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.