Izvor: Tanjug | Sreda, 11.07.2018.| 19:17

Novi borbeni sistemi u naoružanju Vojske Srbije do kraja 2018. - Razvoj domaće tehnike prioritet

Ilustracija (Foto: vs.rs)
Na Pasuljanskim livadama uspešno je izvedeno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru modernizovanog sistema topa 40 milimetara PASARS 16. Vežbi je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom poručio da je na prvom mestu razvoj domaće tehnike od sopstvenih sredstava i sopstvene pameti.

Ministar je ukazao da se modernizovana verzija našeg PASARS-a od 40 milimetara na ovom gađanju pokazala kao izvanredno oruđe, te nešto što će značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti naše RViPVO i Kopnene vojske.

Istakao je da očekuje da će do kraja godine ne samo PASARS, već i više desetina različitih borbenih sistema, oružja i oruđa, ući u naoružanje naše vojske, na čemu će se intenzivno raditi.

Prema rečima pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru modernizovanog sistema topa 40 milimetara PASARS 16, i izvršeno je u okviru plana ispitivanja na putu ka uvođenje u naoružanje ovog sistema.

- Zadovoljni smo rezultatima koje je postigla posada iz 98. vazduhoplovne brigade zajedno sa stručnjacima iz Vojnotehničkog instituta. Planirano je da taj sistem uđe u naoružanje Vojske Srbije do kraja godine i da započne serijska modernizacija. Videli smo mogućnost oruđa da bude automatski navođeno sa modernizovanog sistema radara Žirafa, da prati ciljeve u vazduhu i da na vreme otvara vatru - rekao je Miloradović.

Dodao je da će ta verzija modernizacije sa topom 40 milimetara biti završena do kraja godine, a zatim sledi uređivanje odgovarajućeg raketnog sistema.

Sa tom modernizacijom, kazao je Miloradović, naša trupna PVO dobija daleko veće mogućnosti i sredstvo koje će moći da potpuno, zaštićeno, sa vrlo visokim nivoom mobilnosti, prati mehanizovane jedinice i da im pruži zaštitu od ciljeva u vazdušnom prostoru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.