NavMenu

Victoria otišla upola cene - Kompanija bankama dugovala oko 260 mil EUR, MK grupa obaveze preuzima za oko 112 miliona

Izvor: Politika Sreda, 11.07.2018. 15:34
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Ni promena vlasnika, ni svež kapital, ni sporazumi o mirovanju obaveza sa kreditorima, ni profesionalni menadžeri iz bankarskog sektora, nisu uspeli da posle 10 godina izvuku kompaniju Victoria Group iz dugova. Sada je pitanje da li će to poći za rukom biznismenu Miodragu Kostiću, koji je već počeo da preuzima dugove ove poljoprivredne kompanije ili će i za njegovu MK Grupu ova prezadužena poslovna imperija biti prevelik zalogaj?

Dugovi ove grupacije na kraju 2016. godine bili su veći od 360 mil EUR, a konsolidovani finansijski izveštaj za prethodnu godinu još nije objavljen.

Kako nezvanično može da se čuje, samo dugovi prema bankama, koji su bili predmet ove transakcije, iznosili su oko 260 mil EUR. Prema saznanjima Politike, Miodrag Kostić otkupio je te dugove banaka po ceni od oko 112 mil EUR, što znači je platio manje od polovine ukupnog duga prema bankama. Dakle, nakon što se ova transakcija završi Miodrag Kostić će postati većinski vlasnik kompanije, jer će dugovi biti konvertovani u kapital, a Victoria Group više neće imati obaveze prema bankama.

Nije tajna da ova kompanija već uveliko traži kupca, pa su čak u novembru 2017. godine dva strana fonda – York Capital Management i Elements Capital Partners – saopštili da su dostavili zajedničku ponudu za otkup akcija Victoria Grupe.

Iako transakcija nije bila završena, tada je saopšteno da ova dva investitora planiraju da ulože 100 mil EUR, kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije, što je bilo neuobičajeno. I tada su mediji pisali da je biznismen Miodrag Kostić među potencijalnim kupcima, ali su iz MK Grupe demantovane te "spekulacije", koje su se sada pokazale kao tačne. Dušan Radičević, direktor MK Grupe, tvrdio je da je reč o nepouzdanim informacijama.

Izgleda da je u međuvremenu Miodrag Kostić uspeo da obezbedi kapital, jer je saopšteno da je MK Grupa počela proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja prema članicama Victoria Grupe. Sa kreditorima kompanije potpisan je ugovor o preuzimanju njihovih kredita i očekuje se da će taj proces biti okončan u najskorijem roku, saopšteno je.

Dušan Radičević, direktor MK Grupe, izjavio je da to predstavlja poslovnu priliku za dalji razvoj obe kompanije i čitavog srpskog agrara, kao i višestruku korist za sve uključene strane u ovom procesu.

Inače, neto dug MK Grupe na kraju 2016. godine bio je veći od 150 mil EUR, ali je struktura duga bila povoljnija. Za razliku od Victoria Grupe, gde najveći deo obaveza čine skupi kratkoročni krediti, MK Group imala je 22,8 milijardi dinara (193 mil EUR) dugoročnih kredita i oko pet milijardi dinara (42 mil EUR) kratkoročnih zajmova.


Poređenja radi, kapital Victoria Group na kraju 2016. godine iznosio je 3,6 milijardi dinara (30 mil EUR). Kako su dugovi istopili kapital ove firme najbolje govori podatak da je samo godinu dana ranije on iznosio 8,6 milijardi dinara. U koliko nezavidnoj situaciji se ova kompanija nalazi govori i podatak da je neto dug kompanije čak 11 puta veći od kapitala, što je neodrživo. Konsolidovani izveštaj za 2017. godinu još nije objavljen.

Broker Nenad Gujaničić iz Momentuma kaže da se već nekoliko godina Victoria Group nalazi u teškom finansijskom položaju.

– Nemogućnost izlaza sa postojećim kapacitetima je zacementirana dospevanjem na naplatu svih bankarskih kredita. Faktički od tog momenta kompanija preživljava, pa je pronalaženje strateškog partnera bilo jedino moguće rešenje – kaže Gujaničić.

Na pitanje da li će to biti preveliki zalogaj za Miodraga Kostića, Gujaničić kaže da će novi strateški partner imati mnogo bolju startnu poziciju, jer u vlasništvo ulazi konverzijom duga u kapital.

– Faktički, svi bankarski dugovi će biti anulirani, ali će osim toga biti neophodna dodatna finansijska ulaganja jer je biznis Victorije stagnirao proteklih godina. Ono što je bitno za novog strateškog partnera jesu i uslovi po kojima je on finansirao ovaj posao i njegova sposobnost da relativno brzo restrukturira ceo sistem kako bi stao na zdrave noge – zaključuje sagovornik Politike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.