Izvor: eKapija | Sreda, 11.07.2018.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Manji porez na zarade od 2019. godine

Siniša Mali (Foto: beograd.rs)
Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će od početka 2019. godine biti smanjen porez na zarade.

- Hoćemo da smanjimo porez na zarade i predlog će već ove godine biti gotov - rekao je Mali u Privrednoj komori Srbije na izboru za Blic preduzetnika 2017. godine.

On je najavio dve stvari koje će vlada ove godine uraditi za privrednike - smanjiti porez na zarade i ubrzati povraćaj PDV-a za privrednike koji na to imaju pravo.

Mali je podsetio da je zakonski rok za povraćaj PDV-a 45 dana i naglasio da nema razloga da privrednici čekaju toliko ako imaju uredne papire, kao i da bi im puno značilo da taj novac dobiju što pre zbog likvidnosti.

- Prvi sledeći korak je da smnjimo porez na zarade od januara sledeće giodne. To su dva mala, ali važna poteza koja su simbol promena koje se u nasoj zemlji dešavaju - naglasio je Mali.

Ministar je rekao da mikro, mala i srednja preduzeća čine 99% naše privrede po broju firmi, da čine 56% BDP -a zemlje, kao i da je u njima zaposleno 65% radnika odnosno skoro 840.000 ljudi.

- U obavezi smo kao država da podržimo taj sektor, kao stub razvoja naše ekonomije. Samo prošle godine smo izdvojili 18,2 milijarde dinara za podsticaj MSP, od čega je 7,6 bilo bespovratno - naveo je Mali.

Vlada želi i da obezbedi što više sredstava iz EU fondova kako bi privrednici imali jeftine izvore finansiranja.

Naglasio je da ne postoji nijedan ekonomski indikator ili pokazatelj koji je trenutno loš u našoj ekonomiji.

Podsetio je da je u prvom kvartalu bio realizovan prviredni rast od 4,6% i da je cilj da se on održi tokom cele godine. Takođe, u prvoj polovini godini Srbija je imala više od 30 milijardi dinara suficita u budžetu, dok inflacija nikada nije bila niža i stabilnija - od 1 do 2%.

Kako je rekao, na svakih 10 zatvorenih preduzeća otvori se 18 novih, što je dobar pokazatelj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.