NavMenu

Polovina kazne za priznanje prekršaja - Ministarstvo državne uprave uvodi novine za privrednike koji pogreše u poslovanju

Izvor: Novosti Sreda, 11.07.2018. 12:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko naprave prekršaj u oblasti rada ili trgovine, privrednici u Srbiji mogu da sklope sporazum sa inspekcijom o njegovom priznavanju i na taj način sami sebi prepolove kaznu, kao i u slučaju kršenja saobraćajnih propisa. Priznavanje prekršaja se može primeniti odmah kod tržišne i inspekcije rada, ali mnogi privrednici ne znaju za tu mogućnost, pa je ni ne koriste, kaže za Novosti Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Prema njegovoj oceni, ovo je alat za "dobru privredu", jer bitnim smanjenjem kazne za prekršaje razvijaće se partnerski odnos s dobrom privredom, a represivne mehanizme trebalo bi, po njegovom mišljenju, sačuvati za one koji su svesno u sivoj zoni.

- Ovako rasterećujemo i prekršajne sudove koji automatski postaju efikasniji u rešavanju ostalih predmeta koji se uspešno sprovode i ne zastarevaju. Za ovu reformu važni su nam i ljudi, jer oni nose reforme, a to su naši inspektori, zato će kapacitet inspekcija u ljudskom i materijalnom smislu ostati prioritetno polje rada Ministarstva državne uprave - kaže Ružić.

Među prekršajima za koje se kazne mogu prepoloviti, a u nadležnosti su tržišne inspekcije, jesu prodaja robe van objekta, bez deklaracije, ako preduzetnik ne vodi evidenciju prometa na potpun i propisan način, ako ne istakne cene ili kada ne istakne radno vreme ili ga se ne pridržava. Što se tiče inspekcije rada, tu su, između ostalih, prekršaji kada preduzetnik ne donese program viška zaposlenih, ako odredi prekovremeni rad suprotno Zakonu o radu, ako ne dozvoli korišćenje plaćenog odsustva.

- Umesto dosadašnjih vapaja privrednika da ih inspekcije ne posećuju po 11 puta godišnje i da ih različiti inspektori kontrolišu za istu stvar, prošle godine je u proseku privrednike posetila jedna inspekcija i to svega jedanput - istakao je ministar.

Primenom ovakvog načina razmišljanja i rada zabeleženo je više od 3.000 službenih savetodavnih poseta u prošloj godini, izrečeno 8.000 preventivnih mera, ne kaznenih, a privrednici su se 650 puta sami ocenili, dok su inspektori 25.000 puta najavili privrednicima nadzor. Broj vanrednih nadzora sveden je na 30%, dok se 70% obavlja po redovnoj proceduri shodno planovima koji su javni i sa kojima se privrednici mogu upoznati. Rezultati inspekcija više se ne mere brojem napisanih i naplaćenih kazni, već brojem privrednika koji posluju u skladu sa zakonom.


- Radili smo na još jednoj važnoj promeni u radu i percepciji inspektora - stvaranju balansa između kažnjavanja i savetovanja inspekcija. Sada fokus stavljamo na preventivno i savetodavno postupanje. Represivne mere i kazne su usmerene na one koji zakon s predumišljajem krše, dok su inspektori dobrim privrednicima savetodavci - kaže ministar.

Plate inspektora

Pored broja inspektora i nedostatka opreme, jedan od gorućih problema u njihovom radu su i niže plate s obzirom na uslove rada i rizike u poslu. Zato se MDULS založio da se inspektorima na lokalu omogući korektivni koeficijent koji može da donese povećanje plata i do 20%.

- Nadam se da će to bar malo ispraviti nepravdu, doprineti da položaj inspektora bude poboljšan i da će u konačnom uticati i na njihovu motivisanost da reformu iznesu do kraja - ističe Ružić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.