Izvor: Novosti | Sreda, 11.07.2018.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvaranje obnovljene tvrđave Ram u oktobru

Ramska tvrđava
Obnovljena tvrđava Ram, na obali Dunava, blizu Velikog Gradišta, planirano je da bude otvorena u oktobru, a svečanosti će prisustvovati državni vrh Srbije i Turske, saznaju Novosti. Od maja tvrđavi ne mogu da priđu ni meštani ni turisti, jer je pretvorena u zatvoreno gradilište kojim upravlja TIKA - Turska agencija za saradnju i koordinaciju, a radove izvodi istanbulska firma ABMA.

Projekat rekonstrukcije srednjovekovnog grada uradili su stručnjaci iz kuće ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret iz Ankare, iako je ranije najavljivano da će ga načiniti republički Zavod za zaštitu spomenika. Srbija je u više navrata finansirala istraživanja Rama, o čemu postoji obimna dokumentacija, ali naši zavodi za zaštitu spomenika nisu napravili projekat obnove, pa je turska strana preuzela i taj posao.

TIKA je saopštila da je u ovaj projekat uložila oko 800.000 EUR, a očekuje se da će ceo posao koštati 1,2 mil EUR. Turska agencija finansira i radove na arheološkim iskopavanjima, a srpsko ministarstvo stručnu obradu materijala.

- Rekonstrukcija zidina i kula biće završena do oktobra. Najavljeno je da će tada predsednici Srbije i Turske doći u Ram i svečano ga otvoriti - kaže za Novosti jedini srpski stručnjak na lokalitetu, arheolog Dragan Jacanović iz Muzeja u Požarevcu. Njegov posao je da analizira arheološki materijal koji pronalaze turski radnici.

Požarevački muzej je za "podizvođača" angažovao teritorijalno nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Smederevu, koji je i nadzorni organ rekonstrukcije, po turskom projektu.

- Ram je izuzetno složen za istraživanje, jer na malom prostoru sadrži mnoštvo tragova iz različitih perioda. Najstariji nivo je antički rimski, a sledeći je vizantijski. Usred tvrđave nalazi se kružna građevina zidova debljih od tri metra, najverovatnije kasnoantički mauzolej koji je u osmansko doba bio osnova za zidanje sedišta zapovednika tvrđave. Utvrda u Ramu je korišćena i u vreme srednjovekovne Srbije, a Turci posle 1480. grade novu tvrđavu na temeljima starih koje su srušili. Početkom 16. veka Ram je postao uporište osmanskog carstva za osvajanje Ugarske preko Banata - objašnjava arheolog Jacanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.