NavMenu

Otvaranje obnovljene tvrđave Ram u oktobru

Izvor: Novosti Sreda, 11.07.2018. 10:31
Komentari
Podeli
Ramska tvrđava (Foto: Rajko R. Karišić)Ramska tvrđava
Obnovljena tvrđava Ram, na obali Dunava, blizu Velikog Gradišta, planirano je da bude otvorena u oktobru, a svečanosti će prisustvovati državni vrh Srbije i Turske, saznaju Novosti. Od maja tvrđavi ne mogu da priđu ni meštani ni turisti, jer je pretvorena u zatvoreno gradilište kojim upravlja TIKA - Turska agencija za saradnju i koordinaciju, a radove izvodi istanbulska firma ABMA.

Projekat rekonstrukcije srednjovekovnog grada uradili su stručnjaci iz kuće ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret iz Ankare, iako je ranije najavljivano da će ga načiniti republički Zavod za zaštitu spomenika. Srbija je u više navrata finansirala istraživanja Rama, o čemu postoji obimna dokumentacija, ali naši zavodi za zaštitu spomenika nisu napravili projekat obnove, pa je turska strana preuzela i taj posao.

TIKA je saopštila da je u ovaj projekat uložila oko 800.000 EUR, a očekuje se da će ceo posao koštati 1,2 mil EUR. Turska agencija finansira i radove na arheološkim iskopavanjima, a srpsko ministarstvo stručnu obradu materijala.

- Rekonstrukcija zidina i kula biće završena do oktobra. Najavljeno je da će tada predsednici Srbije i Turske doći u Ram i svečano ga otvoriti - kaže za Novosti jedini srpski stručnjak na lokalitetu, arheolog Dragan Jacanović iz Muzeja u Požarevcu. Njegov posao je da analizira arheološki materijal koji pronalaze turski radnici.


Požarevački muzej je za "podizvođača" angažovao teritorijalno nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Smederevu, koji je i nadzorni organ rekonstrukcije, po turskom projektu.

- Ram je izuzetno složen za istraživanje, jer na malom prostoru sadrži mnoštvo tragova iz različitih perioda. Najstariji nivo je antički rimski, a sledeći je vizantijski. Usred tvrđave nalazi se kružna građevina zidova debljih od tri metra, najverovatnije kasnoantički mauzolej koji je u osmansko doba bio osnova za zidanje sedišta zapovednika tvrđave. Utvrda u Ramu je korišćena i u vreme srednjovekovne Srbije, a Turci posle 1480. grade novu tvrđavu na temeljima starih koje su srušili. Početkom 16. veka Ram je postao uporište osmanskog carstva za osvajanje Ugarske preko Banata - objašnjava arheolog Jacanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.