Izvor: Novosti | Sreda, 11.07.2018.| 10:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrednost nafte na svetskim berzama u padu - Cene goriva u Srbiji bez velikih promena

Ilustracija (Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Iako se cena barela sirove nafte na svetskim berzama ustalila na ispod 80 USD za barel (u utorak je "brent" bio 79,10 USD), od očekivanog i najavljivanog pojeftinjenja na našim benzinskim stanicama za sada nema ništa.

Naime, u utorak (10. jula 2018. godine) se na benzinskim stanicama širom Srbije, uz već poznatu šarolikost cena i na pumpama istih kompanija, litar benzina od 95 oktana prodavao od 151,30 do 153,90 dinara za litar. Evrodizel je imao cenu od 161,50 do 164,30 dinara za litar, dok su kvalitetnije vrste dizela i benzina bile za sedam do deset dinara skuplje, u zavisnosti od lokacije benzinske stanice.

Iako se očekivalo sniženje posle nedavniog ekspresnog poskupljenja, u utorak je čak, na "kontrolnoj" benzinskoj stanici u Cvijićevoj ulici u Beogradu, benzin bio skuplji za 50 para nego pre sedam dana.

- Cene ovih dana idu gore-dole dinar ili 50 para. Očekuje se sniženje, ali ono po pravilu uvek dolazi sporije nego poskupljenje - potvrđuje za Novosti Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije i dodaje da veruje da će gorivo ipak u narednih desetak dana ići za nekoliko dinara niže.

Trenutno svi pokazatelji (stabilan dinar, odnos evra i dolara, cena sirove nafte na svetskim berzama) daju nadu našim vozačima da bi sredinom jula mogli da osete znatnije sniženje goriva na srpskim pumpama.

Na pitanje zašto je TNG skup, iako uobičajeno u letnjim mesecima pojeftini u odnosu na "zimsku smesu", Tatić kaže da je i TNG bio "žrtva" nedavnog poskupljenja nafte na svetskom tržištu.

- Očekujem da njegova cena uskoro bude bar za dinar niža nego kada je cena otišla naviše - najavljuje Tatić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.