Izvor: B92 | Sreda, 11.07.2018.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Da li je opasno kad ne uključimo režim letenja u avionu?

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Ako ne stavite telefon na "airplane" ili "flight mode" tokom leta, on će verovatno smetati ne samo pilotima vašeg aviona, nego i pilotima u okruženju, kao i kontrolorima leta. Ako želite da čujete da li postoji rizik po bezbednost - ne postoji, ali...

- Mi najviše čujemo neprijatan zvuk iz audio sistema koji se često dešava kada je telefon u blizini. Frekvencije telefona nekada mogu biti veoma jake, čak i do 8W, zbog visokih frekvencija parazitskih oscilacija - ovako kaže Nikita Šmit, pilot na privatnim letovima, a prenosi B92.

- I ja sam zapravo čuo takvu buku nekoliko puta tokom leta. Nije bezbednosno opasno koliko može da iritira pilota. Već imamo osoblje i kokpit koji komuniciraju. Zamislite još da 50 bezobzirnih ljudi neće da isključi telefon, što znači da bi konstantno 50 telefona tražilo mreže, a to je mnogo radijskog zagađenja - objasnio je Šmit.

Kada je u avionu obezbeđena mreža, onda je to preko odašiljača signala koji se tu nalazi, pa telefoni komuniciraju sa malom količinom energije ne izazivajući smetnje. Wi-Fi signal je mnogo slabiji (100mW) od GSM-a, a i nikada nisam čuo da Wi-Fi pravi ovakve smetnje, kaže Šmit i dodaje - "Sve i da se ne razumete u ovako nešto, isključivanjem telefona pokazujete poštovanje prema ljudima koji rade svoj posao i trude se da bezbedno stignete do odredišta."
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.