NavMenu

Kinezi najavljuju nove investicije u Ćupriji - Eurofiber planira izgradnju nove fabrike čarapa

Izvor: RTS Sreda, 11.07.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: alexandre zveiger/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija kineskog okruga Šu Jang posetila je Ćupriju i sa lokalnom samoupravom potpisala protokol o budućoj saradnji u različitim oblastima. Iz te kineske provincije u Ćupriju je 2016. godine stigla prva investicija - fabrika za proizvodnju obavijenog prediva Eurofiber, a u planu je i nova fabrika za proizvodnju čarapa.

Kinezi u Ćupriji trenutno zapošljavaju pedesetak radnika, ali im je već sada plan da dupliraju kapacitete i broj zaposlenih. Moguće je da će graditi i sopstvenu halu, jer su trenutno u iznajmljenom prostoru bivšeg pogona propalog preduzeća Ingrap.

Iskustva o poslovanju u Srbiji i Ćupriji za sada su samo pozitivna, ističe Džang Džinguo, vlasnik kompanije Eurofiber.

- Plan naše kompanije je da u drugoj polovini ove godine udvostručimo investicije ovde. Takođe, planiramo dodatna zapošljavanja i ukupan broj radnika će biti oko sto.

U pogonu je prilična buka i vrućina, a zbog tehnologije izrade prediva vlažnost vazduha veštački se održava na visokom nivou. Ipak, radnici kažu da su se već navikli i da su zadovoljni poslom.

Okrug Šu Jang veoma je zainteresovan za saradnju sa Srbijom i Ćuprijom u svim oblastima, uključujući i obrazovanje. Kineska delegacija posebno je bila zainteresovana za školovanje svojih đaka u Školi za muzičke talente.


- Okrug Šu Jang je jedan od značajnih okruga u Kini i ima više od dva miliona stanovnika. Veoma je poznat u Kini po ekonomskoj razvijenosti i trenutno je među trideset najrazvijenijih okruga - ističe Bien Đenđun, sekretar KP okruga Šu Jang.

- Odlična saradnja Kine i Srbije je znak i nama u lokalnim samoupravama da napravimo odlične odnose sa gradovima i okruzima u Kini. Jedan od tih gradova je i grad Šu Jang - naglašava Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija.

Za sada je u Ćupriji otvorena turska konfekcija Tibet moda, a dobro iskustvo kineskog Eurofibera, nadaju se, biće signal i drugim privrednicima iz te zemlje da upravo ovde započnu svoj evropski biznis.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.