Izvor: eKapija | Utorak, 10.02.2009.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Surdulica dobija savremeni sistem za upravljanje vodovodnom mrežom - ušteda u potrošnji i distribuciji vode

(Foto: b)

Užičko preduzeće "Controlpoint" započelo je realizaciju projekta izgradnje daljinskog nadzora i upravljanja distributivnim vodenim sitemom Surdulice, koji za cilj ima balansirano korišćenje prirodnog resursa i daljinsku kontrolu nivoa, protoka i pritiska vode. Investiciju vrednu više od 20 miliona dinara finansira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a celokupan projekat trebalo bi da bude završen početkpm marta. Najveća prednost novog sistema biće ušteda u potrošnji i distribuciji vode, a sličan sistem sa GSM-GPRS modulima je realizovan u Vodosistemima "Topola".

- Posao se sastoji iz dve logičke celine. Prva je automatizacija postrojenja za preradu i prečišćavanje vode PPV "Kalifer" u Surdulici, a druga daljinski nadzor i upravljanje distribucionim Vodovodnim sistemom Surdulice - objašnjava Miroslav Vračarić iz "Controlpointa".

Automatizacija procesne linije PPV "Kalifer" obuhvata nabavku nove opreme, radove u komandnoj sali, laboratoriji, cevovodu za dovod sirove vode, prostorijama za pripremu i doziranje hemikalija, filterskoj i cevnoj galeriji, rezervoarima čiste vode, pumpnoj i kompresorskoj stanici i cevovodu za distribuciju čiste vode sa postrojenja.

Sistem daljinskog nadzora treba da omogući komunikaciju dispečerskog centra smeštenog na lokaciji PPV "Kalifer" i rezervoara koji su obuhvaćeni sistemom: Piskavica, Rid, Belo Polje, Masurica, Alakinci, Suvajnica, Sanatorijum i merne tačke u gradu.

Prema rečima Vračarića, ceo projekat proći će kroz četiri faze.

- Prva faza podrazumeva pomenutu automatizaciju na samom postrojenju PPV "Kalifer", zatim slede radovi na rezervoarima Piskavica, pa radovi na udaljenim rezervoarima i na na kraju puštanje sistema daljinskog nadzora u rad - kaže Vračarić.

"Controlpoint" je trenutno u fazi pripreme, odnosno vrši nabavku i izradu delova podsistema u radionici, obavlja njihovo testiranje i izrađuje aplikativni softver.

- Za potrebe sistema upravljanja morali smo da, u saradnji sa beogradskom firmom "M2M", razvijemo GSM/GPRS modem sa 3 digitalna ulaza, 2 relejna izlaza i jednim analognim ulazom 4-20mA sa potrebnim sistemskim i aplikativnim softverom - navodi naš sagovornik.

Drugi partner "Controlpointa" na projektu je preduzeće "Wig" iz Beograda, zastupnik poznate svetske firme za izradu merača protoka "Krohne", a isporučilac opreme za nadzor i upravljanje je "Siemens", čiji je "Controlpoint" ovlašćeni partner za A&D (automatiku i driv-e).

"Controlpoint" je preduzeće osnovano u decembru 1995. godine i bavi se inženjeringom u oblastima industrijske elektronike, automatskog upravljanja i informatike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.