Izvor: eKapija | Utorak, 10.07.2018.| 13:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zašto nema jeftinijih letova od Podgorice do Beograda

Najava širenja poslovanja irske niskobudžetne aviokompanije Ryanir iz Beograda, aktuelizovala je temu cena karata nacionalnih avioprevoznika na Balkanu, piše crnogorski portal Investitor.

Uprkos sve većem broju "low costera" i linija iz Podgorice prema evropskim metropolama, jeftini letovi do Beograda i glavnih gradova zemalja u okruženju ostaje samo pusti san. Sagovornici portala Investitor kažu da će tako biti sve dok su Montenegro Airlines i Air Serbia u državnim rukama.

Naime, decenijama je već aviolinija Podgorica – Beograd ekskluzivno "vlasništvo" dve državne kompanije a i cene se, očigledno, dogovorom drže na visokom nivou. Sa prosečnom cenom od oko 150 EUR, danas će vas skuplje koštati let do srpske prestonice nego do Brisela, Minhena ili Londona, navodi crnogorski Investitor.

Kako navode, taj "ekskluzivitet" plaćaju putnici, jer resorno ministarstvo i Vlada u pregovorima sa jeftinim avioprevoznicima ne dozvoljava ni započinjanje priče o linijama koje već održava nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines. Iako te linije stvaraju velike gubitke za kompaniju (koje uglavnom država preuzima odobravanjem kredita ili državnih garancija), u Vladi održavaju kompaniju, nadajući se da će je u dogledno vreme preuzeti neki veći, moćniji avioprevoznik.

Sagovornik portala Investitor iz Ministarstva saobraćaja kazao je da ne treba imati nade da će se, pre prodaje, menjati odnos Vlade prema destinacijama koje održava Montenegro Airlines.

- U pitanju je vjerovatno najprofitabilnija aviolinija i za Montenegro Airlines i za Air Serbia, zato i ne treba očekivati "popuštanja" u cenama - naveo je on.

Građani obe zemlje, očigledno, treba da budu srećni i činjenicom da sve više low costera otvara linije sa crnogorskih aerodroma te da će se taj trend nastaviti i dalje, dodaje portal Investitor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.