Izvor: eKapija | Utorak, 10.07.2018.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Probijen najduži tunel na autoputu Bar-Boljare

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Radnici kompanija Bemax i kineskog CRBC-a, udruženim snagama, probili su Vjeternik, najduži tunel na trasi auto-puta Bar-Boljare.

- Ukupna dužina tunela jeste 3 km po cevi i kompanija Bemax je probijala tunel sa severne strane dok je kompanija CRBC, kao glavni izvođač i naš partner na ovom projektu probijao tunel sa južne strane - saopštili su CDM-u iz Bemax-a.

Upravo se ta zajednička saradnja kineske i domaće radne snage pokazala kao prava stvar i to je rezultiralo da se tunel probije u roku, prenosi CDM.

- Druga, leva cev će se probiti za tri dana tako da je kompaniji Bemax za proboj ostala jos jedna cev na tunelu broj 2 Vezesnik od ugovorenih 11 kilometara tunela. Preostalu cev tunela Vezesnik planiramo da probijemo do kraja ovog meseca - dodaju oni.

Građevinska dozvola za izgradnju tunela Vjeternik izdata je 28. aprila, od kada su zvanično počeli radovi na tom objektu. Ukupna dužina tunela iznosi 5.891 metar – desna cev 2.852, a leva 3.039 metara.

Najveći problem, prilikom probijanja tunela zadale su im podzemne pećine na koje su naišli prilikom probijanja tunela.

Na auto-putu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna deonica Smokovac–Uvač–Mateševo, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara, podseća CDM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.