NavMenu

Saradnja "Sviluppo Italia Basilicata" i opštine Čoka - pokrenut projekat izrade studije izvodljivosti za industrijsku zonu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.02.2009. 11:44
Komentari
Podeli

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj "Banat" iz Zrenjanina u partnerstvu sa "Sviluppo Italia Basilicata" iz Italije, uspešno je započeo sa realizacijom projekta "Prenos dobre prakse industrijske zone "Macrolotto" u menadžmentu održivih industrijskih zona".

Ovaj pilot projekat ima cilj da prenese "dobre prakse" industrijske zone "Macrolotto" na menadžment opštine Čoka i upravljanje njihovom industrijskom zonom. Glavni cilj projekta je da se usvoji metodologija, kriterijumi i procedure za upravljanje industrijskom zonom na održivi način, saopštio je Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj "Banat" .

Predložena metodologija promoviše EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). EMAS je menadžment alat za kompanije i ostale institucije koji pomaže u ocenjivanju politike zaštite životne sredine. Ovaj šema je u primeni u Evropskoj uniji od 1995, odlukom Saveta Evrope (EEC No 1836/93), navedeno je u saopštenju.

Prema navodima iz saopštenja, EMAS šema je takođe integrisala standard ISO 14001, kao jedan od ključnih elemenata u toku ocenjivanja.U poslednje vreme sve više zemalja kandidata za članstvo u EU prihvata ovu šemu u cilju pripreme za pristupanje Evropskoj uniji.

Pored posete ovoj lokaciji u Italiji, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu ovog projekta je izrada studije izvodljivosti za industrijsku zonu opštine Čoka. Prvi sastanak partnera i rukovodstva opštine Čoka održan je 29. januara u kabinetu predsednika opštine, gde su dogovorene naredne aktivnosti kako bi se projekat realizovao bez velikih teškoća i ispunio planirane ciljeve.

Projekat traje 16 meseci, a finansijski sredstva su obezbeđena iz fonda Centralno evropske inicijative (CEI) i delom od strane Regionalnog centra za društveno ekonomski razvoj "Banat".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.