Izvor: eKapija | Nedelja, 08.07.2018.| 21:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministarstvo privrede zatražilo stečaj za HIP Azotaru

Ilustracija (Foto: AVN Photo Lab/shutterstock.com )
U pančevačkom Privrednom sudu za portal 013info je potvrđeno da je 4. jula u taj sud stigao predlog Ministarstva privrede da se uvede stečaj u HIP Azotaru. Kao razlog za uvođenje stečaja u predlogu Ministarstva privrede navodi se prezaduženost HIP Azotare.

Od portparola Privrednog suda, sudije Nenada Unčevića, portal saznaje da će prema proceduri sudija pojedinac prvo ispitati urednost podnetog predloga o stečaju, a zatim ako mu bude neophodno zatražiti dodatne podatke.

Prema procedure uslediće zakazivanje ročišta za ispitivanje postojanja razloga za otvaranje stečaja u HIP Azotari. Praktično će se ispitivati da li postoji prezaduženost ove firme.

Rok za donošenje sudske odluke je 30 dana, napominje Unčević.

HIP Azotara je društvo sa ograničenom odgovornošću. U ime države posle propasti privatizacije ovu kompaniju u ime države vodio je Srbijagas. U međuvremenu Srbijagas je postao većinski vlasnik Azotare, a iz nje izdvojio je luku – od koje je formirao Specijalnu luku u potpunom vlasništvu Srbijagasa.

Azotara je i dalje u Unapred pripremljenom planu reorganizacije koji je usvojio Privredni sud u Pančevu. Kako bi stigla do tog plana Azotara je već bila u kratkom stečaju. Ovoga puta, saznaje 013info u Privrednom sudu, predlog za uvođenje stečaja ne prati plan reorganizacije.

U Azotari je angažovano oko 1.000 radnika od kojih velika većina radi na neodređeno vreme.

Poslednjih godina i Azotara je bila koordinirana od komisije za petrohemijski sektor Vlade Republike Srbije.

Sa republičkog nivoa svojevremeno je bio upućivan poziv partnerima za novu privatizaciju Azotare. Nekoliko komapanija, pa i domaći Promist, izrazili su interesovanje ali do privatizacije nije došlo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.