Izvor: Dnevnik | Petak, 06.07.2018.| 12:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbobran unapređuje zalivanje useva - U planu da vodotok Crna bara bude iskorišćen za navodnjavanje

Ilustracija
Lokalna samouprava Srbobrana i Vodoprivredno preduzeće Bačka planiraju da prirodni vodotok Crna bara iskoriste za navodnjavanje.

Vodotok dug 1.200 metara, povezan sa Velikim bačkim kanalom u katastarskoj opštini Nadalj, mogao bi da bude rezervoar i posluži za navodnjavanje i odvodnjavanje velikih poljoprivrednih površina u okruženju, ali i da bude od koristi za druge vidove razvoja opštine.

Tim povodom su predsednik Opštine Srbobran Radivoj Paroški i v.d. direktora Vodoprivrednog preduzeća Bačka, Siniša Vujović, obišli vodotok Crna bara.

Preduzeće Bačka, naveo je Vujović, prokopalo je početkom ove godine čeoni deo uliva Crne bare u vodotok osnove kanalske mreže, a do kraja godine planira da ovaj projekat dovede do kraja, kako bi se pod vodom našla površina od četiri hektara blizu poljoprivrednog zemljišta i kako bi mogla poslužiti za navodnjavanje.

- Crna bara povezana je sa Suvom barom, prirodnom depresijom koja često tokom godine bude pod vodom i otežava radove u polju, pa bi vezivanje dva prostora ustavom omogućilo plansko akumuliranje vode i prirodno dreniranje - naglasio je Vujović.

Prema rečima Paroškog, na području opštine ima dosta vodotokova, pa bi radovi preduzeća Bačka doprineli da se još jedna vodena površina iskoristi za više namena.

- Voda iz Crne bare može da služi za navodnjavanje, a ceo prostor, koji je povezan i sa Suvom barom, da koristi i za odvodnjavanje u situacijama kada je to potrebno – kazao je Paroški.

- Moramo iskoristiti vodne resurse, uz određene radove, kao što je potrebno angažovati snage i za čišćenje reke Krivaje i obezbeđivanje većeg dotoka vode, jer je poljoprivredi potreban snažniji kapacitet u navodnjavanju i odvodnjavanju. Ovaj prostor može poslužiti i za razvoj turizma, posebno lovnog, pa prostor Crne bare predstavlja bogatstvo za opštinu Srbobran.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.