NavMenu

Država najavila crne i bele liste turističkih agencija - Uvode se tri kategorije licenciranja

Izvor: Tanjug Petak, 06.07.2018. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: Krivosheev Vitaly/shutterstock.com)
Novim zakonskim propisima biće uvedena rigoroznije mere za osnivanje turističkih agencije i obaveza njihovog licenciranja, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i najavljuje da će biti uvedene crne i bele liste turističkih agencija.

To bi značilo da će putnici na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija moći da vide koju vrstu licence agencija ima, da li je bilo ranije primedbi turista na njihov rad, te da li su podnošene prijave.

Ljajić je za TV Prva pojasnio da će biti uvedene tri kategorije licenciranja kako bi se zaštitile i male agencije koje dobro rade, ali pre svega putnici.

- Zabranićemo subagentima da se kod njih uplaćuju sredstva, već mora novac direktno da se uplati organizatorima putovanja. U Subotici je čovek pokupio 50.000 EUR i otišao - rekao je Ljajić.

Pojašnjava da će biti uvedene A,B,C licence a to podrazumeva da će agencija koja ima A licencu morati da plati 500.000 EUR polisu osiguranja i 50.000 depozit, za polisu B - 400.000 EUR osiguanja i 25.000 deopozit i za polisu C - 300.000 EUR polisa osiguranja i 15.000 depozit.

- To je pokušaj da nađemo kompromis. Velike agencije su predlagale veći depozit, čak da uvedemo i bankarske garancije. Međutim, tada bi ostalo 10 agencija i poskupeli bi aranžmani. Moramo da uzmemo u obzir i male i one najveće, a da probamo da zaštitimo putnika - naglasio je Ljajić.


On je dodao da problem sa turističkim agencijama imaju i druge države i da je u EU od 1. jula stupila na snagu nova uredba namenjena zaštiti potrošača, putnika i turista.

- Do sada smo imali zakon koji je sa evropskim standardima. Ovo što se dešava kod nas dešava se u Švajcarskoj, Norveškoj, Nemačkoj ali je tamo osiguranje bolje, efikasnije i brže reaguje - naglasio je on.

Ljajić smatra da nije normalno da Srbija ima 560 agencija i toliko subagenata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.