Izvor: eKapija | Petak, 06.07.2018.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zemljama Centralne i Istočne Evrope 2 mlrd USD - Počinje Samit Kine i 16 zemalja CIE u Sofiji

Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)
U Sofiji danas počinje sedmi Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, a glavne teme biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.

Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene oblasti: industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije, prenosi zvanični sajt Vlade.

Premijerka Ana Brnabić, najavljeno je, boraviće u dvodnevnoj poseti Bugarskoj a prisustvovaće i poslovnom forumu u Sofiji, koji će okupiti više od 250 kineskih kompanija i približno 700 poslovnih ljudi iz centralne i istočne Evrope.

Forum će otvoriti premijeri Bugarske Borisov i Kine Li Kećijang.

Očekuje se da Kina zemljama iz Centralne i Istočne Evrope koje su članice formata 16 plus jedan odobri 2 mlrd USD, prenosi Blic pozivajući se na Srnu.

Kina je zemljama članicama 16 plus jedan obećala 15 mlrd USD investicija, a prema podacima kineskog Ministarstva za trgovinu do 2016. godine uloženo je 8 mlrd USD, najviše u Mađarskoj.

Samit 16 plus jedan pokrenula je Kina u nameri da intenzivira i proširi saradnju sa 11 zemalja članica EU i pet balkanskih zemalja u oblasti investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture.

Dosadašnji domaćini samita 16 plus jedan bili su Varšava (2012. godine), Bukurešt (2013), Beograd (2014), Sudžou (Kina, 2015), Riga (2016) i Budimpešta prošle godine.

Premijerka Srbije će se, najavljeno je iz Vlade, prvog dana posete Sofiji, sastati sa premijerom Državnog saveta NR Kine Li Kećijangom, a na marginama Samita Kina–CIEZ predviđeni su i bilateralni susreti Brnabić sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i prvim potpredsednikom Vlade Belorusije Vasilijem Matjuševskim.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.