Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.07.2018.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad dobija regionalni putnički aerodrom do 2020. godine?

Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com )
Skupština grada Novog Sada, na sednici održanoj 29. juna, usvojila je odluku o izradi plana detaljne regulacije Aerodroma Novi Sad – Čenej, a plan će izraditi Javno preduzeće Urbanizam Novi Sad.

Planom je obuhvaćeno građevinsko područje u Katastarskoj opštini Čenej, na približno 148 hektara.

Kako piše NS hronika, konceptualni okvir projektantima je dat kroz Plan generalne regulacije Čeneja i prostorne planove države i Novog Sada, kojima se do 2020. godine predviđa mogućnost da Novi Sad dobije regionalni aerodrom. S obzirom na to da se s travnatom pistom teško može ući u posao avio-prevoza putnika, plan predviđa "izgradnju saveremenog aerodroma koji će ispunjavati sve uslove za odvijanje putničkog saobraćaja".

Dalje je precizirano da bi aerodrom trebalo da omogući odvijanje redovnog linijskog saobraćaja jeftinog avio-saobraćaja (lou-kost), turističke i radničke čarter-letove, te avio-taksi usluge, dok će zadržati i sadašnju, sportsko-poljoprivrednu namenu. Regionalni saobraćaj pak "planiran je da obezbedi povezivanje AP Vojvodine s poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemaljama", piše NS hronika.

Novi plan, kako se navodi u predlogu odluke o njegovoj izradi, moraće da predvidi i proširenje državnog puta Novi Sad – Srbobran, te izgradnju biciklističkih staza i trotoara da bi se omogućio komforniji i bezbedniji pristup Aerodromu Novi Sad – Čenej.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.