Izvor: Beta | Sreda, 04.07.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izglasana nagodba u Agrokoru

(Foto: Damir Sencar/Shutterstock )
Poverioci Agrokora izglasali su danas nagodbu koju su podržali oni koji imaju 80,2% ukupnih potraživanja.

Da bi nagodba prošla, bila je potrebna podrška najmanje 67%.

Za nagodbu su glasali poverioci sa 27,08 milijardi kuna (oko 3,65 mlrd EUR) potraživanja od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna (oko 4,56 mlrd EUR).

Sudsko ročište održano je u košarkaškoj dvorani Dražen Petrović u Zagrebu, a na najveće ročište u istoriji pozvani su svi poverioci. Njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima su mogli da glasaju.

Na ročištu nije bilo rasprave, već samo glasanje o predlogu vanredne uprave i privremenog veća poverilaca. Zbog velikog broja poverilaca, glasalo se putem putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima.

Privremeno veće je 19. juna dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u Agrokoru i ona je upućena Trgovačkom sudu koji je potom objavio na svojoj e-oglasnoj tabli.

Predlog nagodbe ima 7.300 stranica sa pratećim prilozima.

Vanredni poverenik Vlade Hrvatske za Agrokor, Fabris Peruško, izjavio je da poverioci sa visokim ukupnim udelom u potraživanjima, do 85 %, podržavaju izglasanu nagodbu.

Prema predlogu, u novom Agrokoru najveći pojedinački suvlasnik bila bi ruska Sberbanka sa 39,2%. Zajedno s ruskom VTB bankom imala bi 46,7% vlasništva.

Dobavljači koncerna u proseku će dobiti 60% svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali poverioci do 20%.

Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u Mercatoru - da Sberbanka svoj udeo u Mercatoru zameni za budući suvlasnički deo u budućem Agrokoru.

Takođe je precizirano da dve ruske banke ne mogu da imaju 50% ili više u budućem Agrokoru zbog sankcija koje su za ruske kompanije uvele SAD, EU i Velika Britanija.

Trgovački sud mora potvrditi nagodbu do 10. jula, dok bi proces implementacije mogao da potraje nekoliko meseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.