Izvor: eKapija | Sreda, 04.07.2018.| 15:55

Hoće li proglašenje Parka prirode okončati neplansku gradnju na Zlatiboru? - Zaštita ne obuhvata 200 hektara zemljišta u centru

Ilustracija
Zabetonirani borovi, brojne vikendice, turistički i drugi objekti koji su poslednjih godina, čini se, iznikli preko noći, gužve u centru i van sezone, deo su slike najurbanijeg dela Zlatibora, a ljubitelji popularne planine godinama se pitaju - mora li tako?

Kada je u pitanju uređenje i zaštita ovog područja, država je u prethodnom periodu donela izvesne akte, ali da li su oni i dovoljni da se uvede red sa gradnjom na ovoj prometnoj planini? Dodatno, situaciju otežava neslaganje državnih institucija i lokalne samouprave u Čajetini.

Oktobra prošle godine, podsetimo, Vlada je donela Uredbu o proglašenju Parka prirode Zlatibor, kojom se ovaj planinski masiv proglašava zaštićenim područjem izuzetnog značaja (I kategorije), a sada se pristupilo i izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Zlatibor, koji je na ranom javnom uvidu bio od 4. do 18. juna.

Neposredni predmet Prostornog plana, navedeno je u dokumentu, predstavljaju prirodne vrednosti Parka utvrđenog Vladinom uredbom, zatim, turističke vrednosti Zlatibora kao jedne od glavnih destinacija planinskog turizma u Srbiji.

Jedan od glavnih ciljeva je i definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za održivi razvoj područja posebne namene, koji će se zasnivati na zaštiti, unapređenju, korišćenju i vrednosti kulturnih dobara, razvoju turizma, sporta i rekreacije i funkcionalnoj integraciji Parka prirode i šireg okruženja.

Tako su i očekivani efekti planiranja usmereni na zaštitu ekonomskih i egzistencijalnih interesa lokalnog stanovništva koji se ogledaju u očuvanju prirodnog stanja i unapređenju turističke i komunalne opremljenosti....ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.