Izvor: eKapija | Sreda, 04.07.2018.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za izradu Prostornog plana područja posebne namene manastira Studenica 7 miliona dinara

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)
Vlada Srbije donela je 28. juna Odluku da se pristupi izradi Prostornog plana područja posebne namene manastira Studenica, na teritorijama grada Kraljeva i opštine Ivanjica, koji će obuhvatati cele katastarske opštine Bzovik, Brezova, Vrh, Dolac, Dražiniće, Đakovo, Zasad, Miliće, Mlanča, Orlja Glava, Reka, Rudno, Savovo, Tadenje i Ušće, kao i Brusnik, Vionicu, Vrmbaje, Gradac, Dajiće, Dobri Do, Koritnik i Čečinu.

Vizija i dugoročni cilj razvoja donošenja Prostornog plana je obezbeđenje prostornih uslova za ostvarenje posebne namene područja, navodi se u odluci Vlade.

- Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za plansko korišćenje područja manastira Studenica, i to sa stanovišta zaštite i održivog korišćenja kulturnog nasleđa, prirodnih vrednosti i resursa (izvorišta vodosnabdevanja), zaštite životne sredine i održivog razvoja turizma, kao i valorizacije komplementarnih potencijala područja za razvoj, prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem - navedeno je u dokumentu.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu za zaštićenu okolinu manastira Studenica i druga područja po potrebi.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci.

Okvirna procena sredstava za finansiranje izrade Prostornog plana, koja obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 7 miliona dinara sa PDV-om.

Pogledajte i Odluku Vlade u celosti
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.