NavMenu

MALI: IT industrija već čini 10% BDP-a Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 04.07.2018. 13:53
Komentari
Podeli
Ministar finansija Siniša Mali (Foto: beograd.rs)Ministar finansija Siniša Mali
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas u Beču na sastanku ministara ekonomije u okviru Berlinskog procesa, i tom prilikom istakao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i da je mnogo toga urađeno u toj oblasti.

Ministar Siniša Mali je govorio na panelu Zajednički pristup ka digitalizovanom zapadnom Balkanu, gde je rekao da 10% BDP-a naše zemlje čini upravo IT industrija, koja beleži visoke stope rasta iz godine u godinu, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

- Samo ove godine imamo skoro 1 mlrd EUR izvoza kroz tu industriju, a posebno me raduje što veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi upravo u tom poslu - rekao je Siniša Mali.

Navodeći da je programiranje u Srbiji uvedeno ne samo u srednje, nego i u osnovne škole, Siniša Mali je rekao da od ove godine 1.750 škola ima bezbedan internet, što je veoma važno jer se na taj način pokazuje briga o našim mladima i našoj deci.

Ministar finansija se osvrnuo i na projekat e-beba, ističući da je on veoma važan jer mladi roditelji više ne moraju da čekaju u redovima da bi prijavili dete, već to može da se uradi odmah u porodilištu, a sva potrebna dokumenta se dobijaju na kućnu adresu.

- Samo prošle godine, više od šest miliona dokumenata je izdato u elektronskoj formi, čime smo našim građanima uštedeli milione sati čekanja u redovima, a uštedeli smo im takođe i 2,2 mil EUR samo u taksama - rekao je Siniša Mali.

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, ponosna i na velike naučno-istraživačke centre koji se grade širom Srbije, a za šta je već izdvojeno 65 mil EUR. Ministar je naveo primer Naučno-tehnološkog parka u Beogradu koji, kako je rekao, radi savršeno, i gde već posluje na desetine kompanija i radi stotine mladih ljudi.

Kako je ministar finansija najavio, Srbija će sledeće godine biti domaćin Digitalnog samita zemalja regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.