Izvor: RTS | Sreda, 04.07.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zeleni vaučeri za najbolje projekte - EBRD dodelio prvu tranšu od 300.000 EUR

Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj dodelila je najboljim projektima prvu tranšu od 300.000 EUR u vidu zelenih vaučera. Radi se o preduzetnicima koji uz pomoć nauke imaju najbolje projekte za energetsku efikasnost i klimatske promene i ekološku zaštitu.

Za mala preduzeća svi su projekti veliki i dobrodošli, a posebno bespovratna sredstva za najbolje inovativne projekte koji u proseku iznose od po 13.000 EUR.

Firma Feplo u Čačku proizvodi građevinske ploče koje su otporne na vatru i vodu, a ne sadrže kancerogeni lepak.

- Naša ploča je totalno ekološka, što znači da u njoj nema nikakvih lepkova, čak - mi sklanjamo tetrapak sa ulice i od njega i od recikliranog terapaka pravimo našu ploču - kaže Vladimir Jakovljević iz firme Feplo.

Znanja u Srbiji ima, ali nauka nikako da se dovoljno poveže sa privredom. Zato su naučnici u projekte uključeni kao mentori. Mirko Komatina je osmislio izmenjivače toplote na kotlovima koji donose velike uštede.

- Kotao na biomasu praktično zahteva tehničku pripremu vode i jedan deo pare se ispušta u atmosferu, što znači veliki gubitak. U ovom slučaju mi rešavamo problem. Smanjuje se gubitak vode hemijski pripremljen u atmosferu, a s druge strane smanjuje se potrošnja goriva - kaže Komatina, inače profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Nekada su naša velika preduzeća naručivala poslove bez tendera. Sada je situacija takva da državni instituti ne mogu do posla u državnim firmama bez tendera, pa su i mala preduzeća nova šansa.

- Ovde je reč o vaučerima koji najbolje odgovaraju na klimatske promene. Dakle, to je zelena ekonomija i trojstvo u kojem male firme dolaze do znanja preko nauke, koju mi finansiramo, i o inovativnim proizvodima koji lakše dolaze do sufinansiranja i tržišta - kaže Šarlot Rue, direktor EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

I ekonomija ima svoje trendove. Sada je svetski trend takozvana zelena ekonomija jer osim što je inovativna lakše nalazi put do tržišta uz bolju cenu.

Podsetimo, zeleni inovacioni vaučeri EBRD u vrednosti od 150.000 EUR uručeni su u martu 2018. godine, predstavnicima deset srpskih kompanija iz različitih oblasti privrede, kako bi tim sredstvima mogli da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta da im pomognu u razvoju njihovih proizvoda.

Trenutno je aktuelan i treći poziv za prijave, koji je otvoren do 31. avgusta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.