Izvor: Tanjug | Utorak, 03.07.2018.| 19:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpski proizvođači hrane predstavljeni na sajmu Fancy Food Show u Njujorku

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Sirov med sa kakaom, zdravi proizvodi od žitarica - veganski i bez glutena, puter od lešnika, ručno izrađene testenine, neki su od proizvoda koje su predstavili srpski proizvođači visokokvalitetne hrane na sajmu Summer Fancy Food Show u Njujorku, od 30. juna do 2. jula.

Kompanije iz Srbije su predstavile posetiocima ovog festivala gastronomskih delicija i džemove sa svežim, divljim tartufima, voćnu marmeladu sa pivom, bobičasto sušeno voće utopljeno u čokoladu...

U organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane, a uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, na sajmu u Njujorku je izlagalo 17 proizvođača visokokvalitetne hrane, pod zajedničkim imenom "Serbia Does Specialty Food".

- Summer Fancy Food Show je najveći poslovni događaj u industriji prehrambenih proizvoda, gde se predstavljaju visokokvalitetni proizvodi i inovacije iz ove industrije - izjavio je Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu, aktivnosti vredne 12 mil USD koja je namenjena jačanju konkurentnosti srpske prehrambeno-prerađivačke industrije, pogotovo lanaca vrednosti voća i povrća.

Srpske kompanije su, navodi Pavlović, imale mogućnost da se predstave izuzetno širokoj publici, i dodaje da se nada da će neke od njih početi sa izvozom svojih proizvoda na američko i međunarodno tržište.

- Kontakti sa nekoliko velikih trgovinskih lanaca omogućiće nam da Happy Honey proizvode uskoro plasiramo u SAD - ističe Darko Mandić iz kompanije Happy Honey.

Dodaje da je odlično što je njegova firma dobila priliku da nastup u okviru srpskog štanda jer samostalno ne bi mogla da finansira nastup na ovakvom sajmu.

Predsednik Asocijacije za promociju srpske hrane, Robert Čoban, izjavio je da su "međunarodni sajmovi od velikog značaja za promociju i plasman srpskih visokokvalitetnih proizvoda".

Iz Srbije su se na ovoj gurmanskoj fešti predstavile kompanije: Flora - Ivanjica, Vrtlari - Mali Iđoš, Planinsko blago - Raška, Basket Zdravija Hrana Made by Hand Golubinci, Happy Honey - Beograd, Suncokret - Subotica, Drenovac - Beograd, Laki Arilje, Global Foods Beograd, Kabinet Sopot, Truff Truff Novi Sad, Waw Miloš Beograd, Slatka jesen Požega, Real Red Raspberry Bečej, Stanišić Bio Novi Sad, ACM INT Nova Pazova, Jam and Jelly Irig.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.