Izvor: Beta | Sreda, 04.07.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Švedski Rimaster počinje proizvodnju u Paraćinu tokom 2019. godine - Posao za oko 75 ljudi

(Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)
Švedska kompanija Rimaster otvara fabriku u Paraćinu gde će za početak zaposliti od 50 do 75 radnika, a prijave za posao počinju od 9. jula.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je na konferenciji za novinare da kompanija Rimaster započinje proizvodnju u zakupljenoj hali preduzeća Polet u Paraćinu kod auto puta.

Rimaster proizvodi električne sisteme i kablovske setove za specijalna vozila kao što su buldožeri i kranovi.

- Pošto je reč o složenim proizvodima, grupa od 50 do 75 radnika ići će na obuku u Švedsku - rekao je Paunović.

U drugoj fazi planira se izgradnja hale od 3.500 kvadrata u Industrijskoj zoni Zmič vrednosti oko 2 mil EUR

- U naredne tri godine biće zaposleno oko 350 radnika, a u narednih deset godina prošireće se proizvodnja i biti zaposleno između 700 i 1.000 radnika - kazao je Paunović.

Paunović je rekao da su pregovori sa švedskom kompanijom trajali oko godinu dana i da su investitori birali između nekoliko opština da bi se odlučili za Paraćin zbog dobre saradnje sa lokalnom samoupravom.

- Švedski investitori žele da ostanu ovde i birali su sredinu gde mogu da ostvare uspešnu saradnju dugoročno - istakao je Paunović.

Predsednik kompanije Tomas Stolnert je izjavio da proizvodnja u Paraćinu kreće 2019. godine čim se završi obuka u Švedskoj.

Svoje proizvode Rimaster plasira na evropska tržišta, a najveće tržište je Švedska, zatim Nemačka, Francuska i Belgija.

U ponudi imaju oko 25.000 proizvoda, a godišnji obim proizvodnje je oko 80 miliona evra. Pogone imaju u Švedskoj, Poljskoj i Kini.

Stolnert je kazao da su se za Srbiju odlučili jer ima dovoljno obrazovane radne snage, a za Paraćin jer su od opštine dobili svu moguću podršku.

Investiciju sprovode samostalno bez pomoći države, ali, kako je rekao predsednik kompanije, konkurisaće za državne subvencije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.