NavMenu

Kakve promene donosi novi Pravilnik o PDV-u

Izvor: Blic Utorak, 03.07.2018. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: archerix/shutterstock.com)
Novi Pravilnik o PDV-u koji je počeo da se primenjuje 1. jula je nejasan i konfuzan, a firmama će umesto pet minuta, sada trebati mnogo više vremena da ga popune, upozoravaju u Savezu računovođa i revizora Srbije.

Kako su za Blic Biznis objasnili, dosadašnje popunjavanje prijave POPDV moglo je da se obavi za nekoliko minuta.

- Od sada će firme morati da popunjavaju 11 tabela, od kojih neke imaju i podtabele, što podrazumeva unošenje više od 100 javnih podataka. Ovo nije promena, već je potpuno novi pravilnik. On se ne može ni porediti sa ranijim stanjem jer takav obrazac nije ni postojao – navode u Savezu računovođa i revizora Srbije.

Kako ističu, zbog nejasnoće cele nove procedure, i sam zakonodavac je odustao od kažnjavanja grešaka do kojih može doći prilikom popunjavanja obrasca.

- Firme mogu da unesu pogrešne podatke i imaju rok od godinu dana u kom neće biti kažnjene ako se to desi. To se jedino ne odnosi na iznos samog PDV-a, jer tu ne sme da dođe do greške. Ako se ipak desi sledi kazna – kažu u Savezu.

Donacije postaju besmislene

Koliko je nelogičnosti u novom Pravilniku o PDV-u, objašnjavaju, najbolje se vidi na primeru donacije za neku školu ili bolnicu.

- Uzmimo, na primer, da škola ili bolnica dobiju donaciju u obliku građevinskih radova od firme koja je u sistemu PDV-a. To može biti, recimo, krečenje. Sada ta škola ili bolnica treba da obračuna PDV na izvedene radove i da ga plati. A u slučaju da nisu dobili račun, što je čest slučaj kod donacija, oni će morati da pogode osnovicu po kojoj plaćaju PDV. Pa još ako pogreše, plaćaju kaznu – naglašavaju računovođe.

Oni kažu da je ovakav pravilnik donet pod izgovorom preciznijeg obračuna poreza i sveopuhvatnije naplate.

- Ovakav način će samo uneti dodatnu konfuziju. Još su sada u toku godišnji odmori, pa će biti još teže propratiti sve izmene i novine – smatraju u Savezu računovođa.

Ono što bi se moglo izdvojiti kao najveća promena je to da nadležni poreski organi neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke, osim kada se radi o PDV-u, što je već pomenuto.

Takođe, u Pravilniku se navodi da će se podaci o prometu dobara i usluga koji je obvezniku PDV-a obavio drugi obveznik PDV-a ili lice koje nije obveznik PDV, od sada evidentirati na osnovu računa o prometu, odnosno na osnovu drugog dokumenta kojim se dokazuju poslovne promene. U Savezu računovođa objašnjavaju šta ovo konkretno znači.

- Postoje slučajevi kada se PDV obračunava na osnovu tuđeg računa, dakle kada vama neko drugi šalje račun, a vi popunjavate obrazac. U slučaju da vam nije poslat račun, potrebno je da sami pogodite koliko on iznosi i da prema tome popunite obrasce – navode računovođe.


Stroga evidencija za reklamni materijal

Slično tome je i pravilo po kome se izmena Pravilnika o PDV-u neće odnositi na nabavke koje je ostvario obveznik PDV-a, a koji je dužnik za promet drugog obveznika PDV (domaćeg/stranog lica), kao i na iskazivanje podataka po osnovu uvoza dobara, plaćenih avansa, izmene osnovice PDV-a…

- Kada vi treba da dobijete račun, a on kasni, porez možete platiti u odnosu na prethodni iznos. U tom slučaju ne morate da znate koliko on tačno iznosi. Međutim, kada morate sami da obračunate PDV ili povećavate poresku obavezu morate da obračunate tačan iznos PDV-a i da ga iskažete – kažu u ovom savezu.

U slučaju utvrđivanja i evidentiranja nabavne vrednosti reklamnog materijala bez naknade i poklona vrednih manje od 2.000 dinara, potrebno je da se u okviru PDV evidencije obezbedi posebna evidencija o prometu (prodaja/nabavka) dobara u skladu sa Zakonom o PDV-u.

Prema objašnjenju stručnjaka, to znači da za sav reklamni materijal jedne firme (kalendari, olovke, majice...) treba da se vodi evidencija u firmi, po principu - od koga je nabavljeno, kada, koliko, po kojoj ceni i slično.

Podsetimo da novi Pravilnik o PDV-u važi od 1. jula 2018. godine do 30. juna 2019. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.