NavMenu

Notari iz regije žele elektronsku komunikaciju s javnim registrima

Izvor: eKapija Utorak, 03.07.2018. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici ministarstava pravde i notarskih komora iz šest zemalja Zapadnog Balkana u naredna dva dana u Sarajevu će sudelovati na radnim sastancima, čiji je cilj da se osiguraju zakonski preduslovi koji će omogućiti elektronsku komunikaciju između notara i javnih registara.

- To će biti prilika da učesnici prezentuju predloge za potrebnu izmenu zakonodavnog okvira za elektronsko povezivanje i nastave razmenu iskustava u postojećim i planiranim tehničkim rešenjima. Na prethodnim sastancima u Podgorici i Dresdenu upoznali su se sa tehnološkim i pravnim okvirom u Nemačkoj - rekao je predstavnik Nemačke savezne notarske komore, Lovro Tomašić.

Kaže da će pravni stručnjaci, kao primer, sačiniti moguće predloge koji se temelje na zakonskom okviru u Bosni i Hercegovini, a koji će biti osnova za diskusiju tokom sastanka.

Osim toga, na sastanku će biti prezentovane praktične mogućnosti i nedavna zbivanja u Nemačkoj na području elektronskog povezivanja notara i javnih registara. On podseća da su Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nemačka savezna notarska komora (Bundesnotarkammer) još pre 2007. bili uključeni u uvođenje notara u BiH, kao i drugih notara u regiji.

Trenutno sarađuju s ministarstvima pravde i notarskim komorama šest zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija) na projektu elektronskog povezivanja notarskih ureda s javnim registrima.


- Notarske komore u regiji već dugo vremena koriste informacionu tehnologiju te bi želeli da koriste sve njene prednosti i u svakodnevom poslu s javnim registrima. To, s jedne strane, zahteva visoki nivo tehničke sigurnosti, kako bi se zaštitila pravna sigurnost i poverljivost osetljivih ličnih podataka u interesu stranaka, ali s druge strane, strane zakonodavca, stvaranje pravnog okvira koji omogućava takvu komunikaciju - izjavio je Tomašić uoči sastanka.

Radni sastanci održavaju se u okviru Regionalnog projekta "Elektronsko povezivanje notara i javnih registara" koji implementira GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Europu – Pravna reforma (ORF LR).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.