Izvor: eKapija/Tanjug | Utorak, 03.07.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Etihad Airways ostaje u kompaniji Air Serbia

Air Serbia i Etihad Airways dogovorili su nastavak strateškog partnerstva dve aviokompanije.

- Etihad ostaje u vlasništvu Air Serbie udelom od 49% i u potpunosti je posvećen partnerstvu. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nastaviće da podržava većinskog vlasnika Air Serbia, Vladu Srbije - saopštila je Air Serbia.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna zbog odluke o nastavku strateškog partnerstva.

- Pet godina od uspostavljanja partnerstva, Air Serbia stoji čvrsto na nogama. Cilj akcionara bio je da se stvore nove mogućnosti za kompaniju i u tome smo uspeli. Uvereni smo da je pred nama vreme sa još boljim rezultatima. Možemo da budemo izuzetno zadovoljni perspektivom naše nacionalne aviokompanije - izjavila je Brnabić.

Odluku o produžetku strateškog partnerstva pozdravio je i Robin Kamark, generalni direktor za strateška partnerstva u Etihad Aviation grupi.

- Drago nam je što smo u prethodnom periodu uspeli da pomognemo kompaniji Air Serbia da postane ono što je danas. Radujemo se novoj fazi našeg strateškog partnerstva i u svakom trenutku možete da računate da ćemo biti predan i pouzdan partner - naglasio je Kamark i dodao da je uveren u još bolje rezultate.

Aktuelni prelazni generalni direktor Dankan Nejsmit, kao i Deklan Keler, koji obavlja dužnost izvršnog direktora za saobraćaj, ostaće na tim pozicijama do 31. decembra 2018. godine.

Inače, nacionalna aviokompanija Air Serbia prijavila je neto dobit od 15,7 mil EUR za 2017. godinu, što je za 14,8 mil EUR više u odnosu na godinu ranije. U četvrtoj godini poslovanja, ukupni poslovni prihod aviokompanije dostigao je 288 mil EUR, navodi se u saopštenju srpskog avioprevoznika.

Na osnovu detaljne poslovne analize i zahvaljujući novom pristupu i merama, operativni troškovi smanjeni su za 7%, dok je istovremeno povećan prihod od prodaje za 4%.

Uprkos konsolidovanju mreže letova i rastu konkurencije, nacionalna aviokompanija prevezla je 2,62 miliona putnika. Kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara, povećan je za 4% u odnosu na prethodnu godinu, na 4,24 milijarde.

Čarter brend Aviolet obavio je rekordnih 749 letova i prevezao 174.000 putnika do popularnih turističkih destinacija u Grčkoj, Turskoj, Španiji, Italiji i Tunisu.

Kada je u pitanju prevoz tereta, Air Serbia je lani prevezla 6.158 tona tereta i pošte, što predstavlja povećanje od 25,3% u odnosu na 2016.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.